Hlavní obsah

Klaus: ano většinovému volebnímu systému, ne vlajce EU

PRAHA

Prezident Václav Klaus nezavrhl myšlenku většinového volebního systému, který by nahrával dvěma nejsilnějším politickým stranám, tedy ODS a ČSSD. V televizní diskusi na Primě oprášil svůj plán, který neúspěšně prosazoval v období opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS v letech 1998-2002. Také se zmínil, že chce znovu kandidovat na prezidenta.

Článek

Cestou, jak se vyhnout patovým situacím po volbách a problému křehkých vládních koalic, je podle prezidenta Václava Klause změna volebního systému. "Rozumným pokusem, který zabraňuje tomu, aby se něco takového stalo v celé řadě zemí, je přechod k jinému volebnímu systému," řekl Klaus.

Ti, kdo podle něj změnu v minulosti zablokovali, podle Klause chtěli, "abychom věčně byli v těchto patových situacích". Prorti přijetí většinového systému se v lednu 2001 vyslovil Ústavní soud, který v návrhu z dílny soc. dem. a především občanských demokratů spatřoval nebezpečí nerespektování polistopadového vývoje.

Ve volbách do Sněmovny se volí podle poměrného systému. Pro vstup do parlamentu je třeba získat minimálně pět procent hlasů, pro koalice se kvórum zvyšuje. Tentýž systém používá při volbách do dolní komory parlamentu také většina z 25 členských zemí Evropské unie.

Klaus také řekl, že nevidí žádný důvod, aby vyhlašoval, že "odchází do důchodu pěstovat kytičky" a zřejmě tedy bude při příští volbě prezidenta na funkci opět kandidovat.

Klaus: Vlajka EU na Hradě nebude

Prezident ČR se vyjádřil i k marnému úsilí umělců Michaela Kocáb a Bořka Šípka vyvěsit na Hradě také vlajku EU. Klaus jejich snahu považuje za "falešnou".

"Není důvod, aby evropská vlajka vlála na Hradě, jsme Českou republikou, ne provincií EU," zdůraznil prezident. Podle něj by nikdy nedovolil, aby jiná vlajka zastínila tu českou. 

Klaus: Na sjezd KSČM nepojedu

Nedávného vzrůstu volebních preferencí KSČM se Klaus nezhrozil. "Jasně se prokázalo, že když je silný vůdce ČSSD, preference komunistů klesají. Když je slabší předseda ČSSD, preference komunistů rostou," uvedl. Po "razantním a brutálním vstupu premiéra Paroubka do politické hry" je podle Klause logické, že preference sociálních demokratů posílily.

Prezident, který je čestným předsedou opoziční ODS, zavítal před týdnem na sjezd KDU-ČSL. Nyní se chystá osobně pozdravit delegáty sjezdu ODS. Nevidí však důvod, proč by jel na sjezd KSČM, kdyby byl pozván. "Přece jenom je to strana jiná a strana s jinou minulostí. Ta minulost mě, stejně jako miliony dalších lidí u nás natolik poznamenala, že v tomto smyslu ji musím dávat do jiného šuplíku," uvedl prezident.

Anketa

Jste pro zavedení většinového volebního systému pro volby do Sněmovny?
ano
72,2 %
ne
27,8 %
Celkem hlasovalo 3546 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kocába s vlajkou EU z Hradu vyhodili

Hudebník Michael Kocáb a výtvarník Bořek Šípek se při příležitosti čtvrtečního státního svátku neúspěšně pokusili vyvěsit na Pražském hradě vlajku Evropské...

Výběr článků

Načítám