Hlavní obsah

Když všichni, tak všichni. Od června budou vakcíny i pro cizince mimo EU

Právo, Kristýna Šopfová

Začátkem června se registrační systém k očkování konečně otevře i pro cizince bez veřejného pojištění. Slibuje to ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vakcínu, která by měla stát maximálně tisíc korun, si zaplatí sami. Týká se to několika desítek tisíc cizinců, kteří v Česku dlouhodobě žijí, ale nemohou si platit veřejné pojištění, protože jsou ze zemí mimo EU.

Po smrti dědy horovala za vakcínu. Sklidila i zlobu

Evropa

Přitom musí mít u nás vlastní komerční pojištění. Právo už dřív upozornilo, že tito lidé se nemohou k očkování registrovat, ale mohou se nakazit covidem, a tím ohrozit své okolí. „Předpokládaný termín umožnění očkování pro tuto skupinu je plánován během začátku června a v každém kraji bude určeno minimálně jedno očkovací místo,“ napsala Právu mluvčí resortu Jana Schille­rová.

V Praze, kde je koncentrace těchto osob největší, má být takových míst víc. Přesné číslo cizinců, kteří v Česku žijí, ale není jasné. Podle údajů ministerstva vnitra z konce dubna žilo v Česku přes 656 tisíc cizinců, víc než polovina z nich přechodně.

Počty ale zahrnují i občany EU a dalších států, kteří mohou mít veřejné pojištění. Velkou skupinu tvoří pracovníci z Ukrajiny, se kterou Česko nemá uzavřenou mezinárodní dohodu o pojištění. Koncem dubna úřad práce evidoval na 186 tisíc zaměstnanců z Ukrajiny, desítky tisíc z nich žijí v Česku přechodně. Očkovat se mohou aktuálně jen lidé, kteří mají v Česku veřejné zdravotní pojištění.

Registrace 30+ běží, čeká se nápor

Domácí

Z cizinců jsou to lidé s trvalým pobytem nebo zaměstnanci, výjimku mohou dostat i jejich rodinní příslušníci nebo azylanti.

Ačkoliv by mělo ke změnám registračního systému dojít v příštích dnech, podrobnosti zástupci pojišťoven stále nemají. Vyjasnit se musí zejména maximální cena za jednu dávku. V očkovacích centrech mohou lidé dostat jen dvoudávkovou vakcínu od Pfizer/BioNTech. Evropská unie už loni vyjednala, že za jednu dávku zaplatí výrobci kolem 15,5 eura (zhruba 400 korun). To ale neznamená, že tolik zaplatí cizinci za očkování. Není totiž jasné, zda budou muset platit také za aplikaci vakcíny.

Očkování dětí proti covidu je potřeba, není proč se ho bát, říkají odborníci

Domácí

Pojišťovny jsou ale ochotny cizincům s komerčním pojištěním vyjít vstříc. „Pojišťovny jsou připraveny hradit jak samotnou vakcínu, tak výkon očkování,“ popsala Právu mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová.

Reklama

Výběr článků

Načítám