Hlavní obsah

Kdo nepomáhá uprchlíkům, je zlý, zaznělo k dětem v ČT. Lidé to kritizují

Novinky, Barbora Zpěváčková, Gabriela Krejčová

Na Českou televizi se snesla vlna kritiky poté, co na dětském kanále Déčko odvysílala pořad, ve kterém nabádá k pomoci uprchlíkům. Moderátoři vysvětlovali, že uprchlíci jsou vesměs hodní a prchají z hororové planety, a kdo jim nepomáhá, je zlý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České televize na Kavčích horách

Článek

„Vždyť jídla tady je dost pro všechny. Silnější má pomáhat slabším. Kdybychom těm uprchlíkům řekli ne, tak nebudeme o nic lepší než ty slizké potvory s třemi bradami z planety NE,“ zaznělo v oblíbeném dětském pořadu ČT Planeta Yó. Pořad můžete zhlédnout ZDE.

Diváci televizi kritizovali především za nulovou objektivitu. Uživatelé sociálních sítí, kteří video sdíleli a komentovali, mluvili také o manipulaci a propagandě.

Stížnost rozhlasové radě

Další z kritiků se odkázal na zákon o České televizi, který říká, že hlavními úkoly veřejné služby v oblasti televizního vysílání jsou zejména poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů.

„Tohle je propaganda, za kterou by se jistě nestyděl ani Joseph Goebbels. A nebudu řešit, zda je přijímání uprchlíků dobře, či špatně. Na to ať si udělá názor každý sám. Asi se již běženci integrovali i do rady ČT,“ komentoval.

„Osobně jsem poslal stížnost na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Tohle už je opravdu hnus. Doporučuji ostatním totéž, nebo se zanedlouho nebudeme stačit divit, co v dětských pořadech bude,“ napsal další z rozzlobených rodičů.

Informace ano, ale ne v růžovém

Podle dětské psycholožky Ireny Beranové je dobře, že existuje snaha děti s problémem migrace seznámit. Problém však vidí v tom, že děti dlouho vnímají svět kolem sebe buď jako černý, nebo jako bílý. „Není špatně je informovat. Ale ony vše pochopí tak, jak je jim to předkládáno. To je právě svízel, že jsou lehce ovlivnitelné,“ řekla Novinkám psycholožka.

Dodala, že z jednostranně růžového podání problematiky dítě nezíská představu o případných rizicích. „To je velmi nebezpečné,“ podotkla Beranová.

Představit dětem uprchlickou krizi v rámci dětského pořadu je podle ní v pořádku. Lepší než výkřik do tmy by byl ale komplexnější rozbor. „Neměla by to být záležitost jedné drobné reportáže, ale třeba seriál. Pokud bych se do tématu vrhla, tak bych velmi rozumně volila různé lidi s různými názory a z různých oborů. Pozvala bych třeba i novináře, který se s uprchlíky setkal,“ radí psycholožka.

Děti by tak podle ní dostaly šanci informace si roztřídit a věc nebraly jenom jako pohádku o Červené karkulce, kde je vlk ten zlý a myslivec ten hodný. Zároveň však dodala, že celá věc je velmi obtížná.

Předpřipravený scénář

Česká televize se brání tím, že zmíněný díl byl založený na scénáři sepsaném v květnu a natočen byl na začátku června. „Scénka tedy nebyla reakcí na aktuální situaci, jejíž vývoj tehdy nebylo možné předvídat. Ale stavěla na základních hodnotách, jako je empatie, tolerance nebo solidarita,“ sdělila Novinkám mluvčí ČT Alžběta Plívová.

„Fantazijní zázemí pořadu se pravidelně stává pozadím pro realizaci scének s lehkou komediální nadsázkou, jejichž obsahem jsou nejrůznější smyšlené dramatické situace, které ovšem vždy skýtají prostor pro zřetelné etické poslání,“ dodala.

I když pořad vyvolal v drtivé většině negativní reakce, našli se i lidé, kteří jeho smysl ocenili. „Za tohle si ČT moc vážím! Bohužel, vychovávat děti k lidskosti a solidaritě by měli především rodiče,“ zdůraznil jeden z diváků.

Anketa

Vadí vám vyznění pořadu pro děti, že uprchlíkům se má pomáhat?
ano
92 %
ne
8 %
Celkem hlasovalo 27491 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám