Hlavní obsah

Kavárna je tady, skandovali odpůrci prezidenta na Hradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidé, kteří nesouhlasí s názory prezidenta Miloše Zemana, v úterý večer dorazili před Pražský hrad za skandování hesla „kavárna je tady”. Pražskou kavárnou prezident nazývá své názorové oponenty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vzpomínková akce na 17. listopad 1989. Příznivci uprchlíků pochodovali Prahou.

Článek

Se Zemanovými názory na další směřování země i s jeho postojem vůči uprchlíkům přišlo večer vyjádřit nesouhlas několik stovek lidí. Část z nich se odpoledne účastnila demonstrace, která vyšla z náměstí Míru na Albertov, odkud se přesunula na Václavské náměstí. Odtud se se zastávkou u francouzské ambasády vydala na Hradčanské náměstí.

Účastníci průvodu v čele nesli velké červené trenýrky, odkazující na akci performerů ze skupiny Ztohoven, kteří nad Hrad pověsili místo standarty jako symbol Zemana právě obří trenýrky.

„Máme tvoje trenky”

To okamžitě na Twitteru komentoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, podle něhož jde o ukázku „kultivovanosti” Zemanových odpůrců.

Před Hradem chtěli lidé prezidentovi podle organizátorů připomenout, že existuje ústava a "Česko není jeho". Skandováním "prověrka" připomínali například, že hradní kancléř Vratislav Mynář neuspěl se žádostí o bezpečnostní prověrku, ale přesto zůstal ve funkci.

"Prezident této země stál na jednom pódiu s náčelníkem českých fašistů. Kdo stojí na pódiu s fašisty, je sám fašista," řekl na shromáždění u Hradu vysokoškolský profesor Martin C. Putna s poukazem na Zemanovu účast na akci pořádané Blokem proti islámu.

Podle pořadatelů setkání je nutné problémy s migrací řešit s lidskostí a porozuměním. Alfou a omegou je ale vyřešení konfliktu v Sýrii i jinde, uvedli organizátoři v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám