Hlavní obsah

Kauza exministra Drobila končí, potvrdilo státní zastupitelství

Praha
Aktualizováno

Městské státní zastupitelství v Praze potvrdilo rozhodnutí policie odložit kauzu exministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila. Mluvčí státního zastupitelství Štěpánka Zenklová uvedla, že došlo k zamítnutí stížnosti, kterou na rozhodnutí policie podal někdejší Šéf Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek. Policisté prověřovali, zda se Drobil nedopustil korupce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Drobil

Článek

"Po rozsáhlém prověřování, vyhodnocení důkazů ve všech souvislostech nebylo možno učinit závěr o tom, že Mgr. P. D. by byl důvodně podezřelým ze spáchání trestného činu podplácení nebo vydírání, kterého se měl dopustit vůči Mgr. L. M.," citovala mluvčí žalobkyni. Ke stejnému závěru dospěla dříve i obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1.

Policie kauzu odložila již loni v červnu, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ji však znovu otevřel a uložil kriminalistům doplnit dokazování. Drobil tehdy uvedl, že věří, že bude po doplnění definitivně očištěn. Také současné rozhodnutí může Zeman v rámci prověrky skončené věci přezkoumat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

Michálek v prosinci 2010 upozornil na údajnou korupci na SFŽP prostřednictvím tajných nahrávek. Drobilův poradce Martin Knetig na nich popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil. Nabídl pak prý Michálkovi místo svého náměstka.

Knetiga čeká soud

Drobil se kvůli aféře od Knetiga distancoval. Tvrdil, že poradce nejednal na základě jeho instrukcí. Odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Nahrávky zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD). Ministr po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) rezignoval. Všechna obvinění však odmítl.

Knetiga obžalovalo státní zastupitelství z nepřímého úplatkářství. Údajně požadoval po pracovníkovi banky úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání volných peněz SFŽP v bankách. Obvodní soud pro Prahu 1 bude kauzu projednávat koncem srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám