Hlavní obsah

Kauza 12 miliard ve Švýcarsku je věcí české justice, brání se ministerstvo financí

Novinky, jas

Ministerstvo financí (MF) se v pondělí ohradilo proti kritice související s kauzou Mostecké uhelné společnosti (MUS). Vicepremiérka Karolina Peake (VV) v neděli uvedla, že česká strana se již nemůže připojit k řízení o náhradu škody, neboť včas nezareagovala na výzvy Švýcarska, které v rámci trestního řízení zablokovalo v přepočtu přes 12 miliard korun. Ty měly pocházet z trestné činnosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Povrchový důl na těžbu hnědého uhlí v severních Čechách

Článek

Ministerstvo, které by mělo se Švýcary za ČR komunikovat, v pondělí připomnělo, že české orgány byly švýcarskou stranou osloveny již v roce 2006. "Od té doby se MF přes opakované pokusy nepodařilo získat od Vrchního státního zastupitelství podklady, případně informace, ze kterých by bylo možno dovodit, že České republice vznikla škoda, případně v jaké výši," uvedl mluvčí Ondřej Jakob.

Mluvčí doplnil, že v České republice nebyla v této souvislosti obviněna konkrétní osoba, nelze proto vyčíslit možnou škodu. "Nemůžeme v žádném případě nahrazovat rozhodování, které přísluší pouze orgánům činným v trestním řízení," dodal Jakob s tím, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se obrátil jak na premiéra, tak na ministra spravedlnosti, aby doložil, že liknavost není na straně jeho resortu, ale státního zastupitelství.

Pozdní reakce české strany

"My se už dokonce do trestního řízení zřejmě přihlásit nemůžeme, protože už byl zahájen soud s obviněnými. My se už můžeme v tuto chvíli přihlásit pouze do civilního řízení ve Švýcarsku, což už je proces poněkud komplikovanější," uvedla v neděli v České televizi Peake. Liknavý postup české strany kritizují i nevládní organizace. [celá zpráva]

Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a "vyprána". Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin. Švýcaři podali obžalobu na sedm lidí, z nichž většinu tvoří Češi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám