Hlavní obsah

Kaslová má nárok na omluvu za Zemanův výrok o Peroutkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) potvrdil nárok vnučky novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslové na omluvu za výroky prezidenta Miloše Zemana. Dovolání podala jak Kaslová, tak ministerstvo financí, které bylo protistranou. Rozsah omluvy NS nerozšířil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová

Článek

Pražský městský soud ministerstvu loni v červenci uložil, aby se Kaslové omluvilo konkrétně za dehonestující a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že její děd byl autorem článku „Hitler je gentleman”.

Omluvu měl úřad zaslat dopisem a také ji zveřejnit na svém webu. Díky odkladu vykonatelnosti se ale ministerstvo zatím omlouvat nemuselo.

Před 40 lety zemřel bojovník s hloupostí, jehož článek vlevo dole se stále nenašel

Domácí

Kaslová se domáhala omluvy i za další Zemanova tvrzení. „Těší mě alespoň, že když soud zamítl mé dovolání, tak mi dal za pravdu v tom, že posouzení charakteru člověka nenáleží justici, ale historikům, a ti se vyjádřili zcela jednoznačně a nezpochybnitelně o charakteru Ferdinanda Peroutky, takže to je pro mě radost alespoň v tomto ohledu,” uvedla Kaslová.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček sdělil, že Pražský hrad nebude nyní rozhodnutí Nejvyššího soudu komentovat. Uvedl, že soud potvrdil rozsudek, se kterým nebyla spokojena ani Kaslová.

Nejvyšší soud rozhodl v kauze Peroutka

Domácí

„Ministerstvo v dovolání namítalo především to, že výroky prezidenta republiky nelze považovat za výkon veřejné moci, Nejvyšší soud této argumentaci vůbec nepřisvědčil,“ uvedl mluvčí NS Petr Tomíček k zamítnutí dovolání ministerstva.

Podobně soud zamítl i dovolání Kaslové, která napadla další Zemanovy výroky. Ty NS ve shodě s nižší instancí označil za „hodnotící subjektivní soud prezidenta“. Ten byl vedlejším účastníkem řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám