Hlavní obsah

Kaslová bude vymáhat omluvu exekucí na ministerstvo, které ignoruje verdikt soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová bude po ministerstvu financí vymáhat omluvu za výroky prezidenta Miloše Zemana formou exekuce. Ministerstvo se mělo na základě pravomocného rozhodnutí soudu omluvit za lživé tvrzení hlavy státu, ale neučinilo tak.

Foto: Petr Horník, Právo

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová u soudu.

Článek

Právní zástupce Kaslové František Vyskočil podání žádosti o exekuci již dříve avizoval. Ve středu dodal: „Návrh na exekuci bude podán. Počítám, že se tak stane v tomto týdnu.“

Resort se rozhodl pravomocný soudní verdikt ignorovat s odůvodněním, že podal dovolání k Nejvyššímu soudu (NS) s návrhem na odklad vykonavatelnosti. Učinil tak ale až minulý čtvrtek, přestože rozsudek padl již na počátku července. NS tak o odkladu nestihl rozhodnout a rozsudek nabyl právní moci.

Kaslová má tak nyní nárok na vymáhání vykonání verdiktu formou exekuce.

Komedie pokračuje. Ministerstvo se navzdory pravomocnému rozsudku za Zemana neomluví

Domácí

Kaslová se kvůli výrokům prezidenta soudí od roku 2015, kdy Zeman označil Peroutku za autora článku Hitler je gentleman. Ačkoliv článek podle odborníků prokazatelně neexistuje, prezident na jeho existenci trvá a omluvil se pouze za to, že se text, který měl vyjít v Přítomnosti „vlevo dole“, nenašel.

Jelikož hlava státu není trestně odpovědná, přešla povinnost za omluvu na ministerstvo financí. To však pravomocný verdikt soudu respektovat nehodlá.

Ministerstvo se za Zemana omlouvat nehodlá, spor o Peroutku míří k Nejvyššímu soudu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám