Hlavní obsah

Karásek vstoupil do US-DEU

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, Naďa Adamičková

Nezávislý poslanec Svatopluk Karásek vstoupil do Unie svobody-DEU. Svůj krok oznámil v úterý a zdůvodnil ho slovy, že chce pomoci straně, kterou nedávno opustili dva její členové - Tomáš Vrbík a Marian Bielesz. Karásek, který zasedl ve Sněmovně po volbách v roce 2002, působil jako nezávislý poslanec právě v klubu US-DEU.

Foto: Queens Style Zone

Street dance battle QSZ#15 v klubu Marley Ostrava

Článek

"Nikdy jsem nebyl v žádné politické straně a v situaci, kdy všichni hovoří o tom, že US-DEU je v krizi, jsem považoval za správné alespoň takhle pomoci," řekl Karásek Právu. Dodal, že US-DEU se může na jeho hlas ve Sněmovně "stoprocentně spolehnout".

Klub US-DEU ve Sněmovně tak má stále deset členů - sedm z nich je nyní straníků a tři jsou nestraníci. Kromě Vrbíka a Bielesze je v klubu i Taťána Fischerová.

Předseda strany Petr Mareš Právu řekl, že za posledních pět dnů je to pro něj první pozitivní zpráva. Naopak šéf lidovců Miroslav Kalousek se ke Karáskově kroku staví zdrženlivě a jak Karásek Právu přiznal, vstup do US-DEU mu spolu s dalšími lidovci vyčetl.

Lidovci se zlobí

Důvod je jednoduchý: Karásek byl v roce 2002 zvolen do Sněmovny na kandidátce Koalice jako nezávislý za KDU-ČSL. Lidovci ale Karáska "půjčili" unionistům, protože bez něj by nejmenší vládní strana nemohla vytvořit vlastní poslanecký klub. K ustavení frakce ve Sněmovně je totiž třeba minimálně deset poslanců.

"Je to jeho svobodné rozhodnutí, které respektujeme", řekl Kalousek na dotaz Práva. Na otázku, zda lidovcům nevadí, že Karásek zběhnul, jejich šéf odpověděl: "Je svobodný muž a toto je rozhodnutí svobodného muže. Já bych to na jeho místě neudělal, ale respektuji to."

Kalousek, stejně jako někteří další politici, vnímá Karáskův krok jako snahu pomoci US v okamžiku, kdy ji někteří poslanci opuštějí. "Chápu to jako gesto podpořit politickou stranu, v jejímž klubu, byť zapůjčený, zasedá," poznamenal Kalousek.

Podobně se vyjádřil na dotaz Práva také místopředseda soc. dem. Stanislav Gross, který doufá, že to může unionistický klub částečně stabilizovat. Nikdo však nepřipisuje Karáskově členství v US-DEU velký politický význam právě proto, že dosud vždy s unionisty hlasoval.

Reklama

Související články

Poslanec Tomáš Vrbík vystoupil z US-DEU

Poslanec Tomáš Vrbík (US-DEU) vystoupil z Unie Svobody. Z poslaneckého klubu US-DEU ale neodchází. Vládní koalice se tak zatím nemusí obávat toho,...

US-DEU se rozpadá, odešel další poslanec

Po Tomáši Vrbíkovi opustil v pátek Unii svobody-DEU další poslanec, Marian Bielesz. Zákonodárce zvolený v Moravskoslezském kraji rovněž zůstává v poslaneckém...

US-DEU zůstává ve vládě

Mimořádný republikový výbor Unie svobody-DEU v neděli večer rozhodl, že nejmenší koaliční strana zůstane ve vládě. Delegáti rovněž strvdili mandát vedení...

Výběr článků

Načítám