Hlavní obsah

Kapsch neuspěl u Ústavního soudu. Část zákona o zakázkách se rušit nebude

Plénum Ústavního soudu (ÚS) zamítlo návrh na zrušení části zákona o zadávání veřejných zakázek, kterou se zabývalo z podnětu společnosti Kapsch. Podle napadeného předpisu se řízení o námitkách neúspěšného uchazeče o zakázku zastavuje po podpisu smlouvy s vítězem tendru, k čemuž došlo i v případě tendru na mýto. V něm zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll na úkor právě Kapsche.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Nový mýtný systém začal fungovat od ledna loňského roku. Satelitní technologie firem CzechToll/SkyToll nahradila mikrovlnný systém společnosti Kapsch.

Ta měla k průběhu i výsledku tendru řadu námitek, ale stát přesto nakonec podepsal smlouvu s novým provozovatelem. Kapsch se následně bránil i soudně a nakonec podal dvě ústavní stížnosti směřující proti rozhodnutím Nejvyššího správního soudu.

Plénum se soudcem zpravodajem Jaromírem Jirsou ale nenašlo důvody ke zrušení napadené části zákona. Podle verdiktu totiž sleduje legitimní cíl.

V Česku mají přibýt stovky kilometrů placených silnic

Ekonomika

„Ten spočívá v zajištění účinnosti rozhodnutí ve fázi před uzavřením smlouvy na předmět veřejné zakázky. Toto omezení je vůči sledovanému cíli přiměřené,“ konstatovali soudci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám