Hlavní obsah

Kaplický vydělá i když blob na Letné nebude

Právo, Jakub Mračno

Architekt Jan Kaplický si zřejmě nemusí dělat starosti o to, že by v případě krachu projektu nové budovy pro Národní knihovnu (NK) přišel zkrátka. Podle informací Práva totiž v případě, že se kontroverzní projekt, známý jako blob, nebude realizovat, bude muset NK Kaplickému vyplatit pětimiliónové odstupné a vrátit veškeré podklady ke stavbě, včetně autorských práv.

Článek

„Mohu potvrdit, že taková smlouva existuje, uzavírala se ale už před několika lety a částka je uvedena v eurech, takže ten přepočet se za tu dobu mohl změnit, odhadoval bych to dnes na asi čtyři milióny,“ řekl Právu vysoce postavený zdroj z Ministerstva kultury. Dodal současně, že tato podmínka vznikla za vlády soc. dem., kdy resort kultury vedl ministr Vítězslav Jandák (ČSSD).

Ten nyní sám sebe označuje za vyrovnaného skeptika. „Strana se rozhodla, že bude hrát politicko ekonomicko stavební hry, lidi podle ODS nepotřebují knihovny, ale stadiony sportoviště, aby byli zdraví a svalnatí, ne knihovny, to by si ještě mohli něco přečíst a začít přemýšlet,“ reagoval na dotaz Práva Jandák.

Podle jeho slov je již jasné, že knihovna v Praze stát nebude. Už tehdy, když se o tom rozhodovalo, tak ODS tvrdila, že nová knihovna není třeba, že „mohou být knihy někde uskladněny a člověk si na ně počká do druhého dne“. „Ředitel Ježek udělal chybu, že ty pozemky ihned nekoupil, dnes už to bude ODS jen komplikovat a protahovat. On byl férový, teď vidí, co to znamená za dobrotu na žebrotu,“ dodal exministr.

Podle Kateřiny Novákové z NK je kompenzace pro Kaplického ve výši 160 tisíc eur jednou z podmínek zadání Mezinárodní unie architektů. Autor vítězného návrhu ji má dostat v případě, že na jeho návrh nebude do dvou let od vyhlášení výsledků soutěže podepsána smlouva.

Zastupitelé: knihovna udělala chybu

Soutěž, kterou Kaplický vyhrál, byla vyhlášena vloni v březnu, podle mnohých magistrátních politiků je tak nyní nereálné, že by se blob začal stavět do jara příštího roku. „Nevím, jak je to s podpisem smlouvy, ale jen potřebná změna územního plánu potrvá minimálně rok a půl, když všichni budou chtít. Je to jasně chyba vedení knihovmy, pozemek byl jasně definován, ale knihovna vypsala soutěž na jiné parcely,“ řekl ve čtvrtek rávu jeden ze zastupitelů za ODS.

Podobný názor zastává i komunistický zastupitel Milan Macek a další opoziční zastupitelé. Podle podmínek by architekt mohl v případě, že dostane kompenzaci navíc celý projekt nabídnout dalšímu zájemci. To sice potvrzují někteří čeští architekti, shodují se ale na tom, že to není moc pravděpodobné, podle většiny z oslovených totiž Kaplický stavbu navrhoval právě pro pražskou Letnou. Nepřímo to potvrdil už dříve sám Kaplický, když opakovaně odmítnul diskusi o možném přesunutí stavby na jiné místo.

„Už je to rok a nedostal jsem ani korunu,“ řekl novinářům evidentně rozrušený Kaplický krátce po středečním neúspěšném jednání Pracovní skupiny NK. V pátek ale ani autor návrhu Jan Kaplický, ani jeho žena Eliška nebyli k zastižení na svých mobilních telefonech, architekt nereagoval ani na textové a hlasové zprávy. Není tedy jasné, jak tuto výtku myslel, podle oficiálních informací Národní knihovny už totiž inkasoval 160 tisíc eur za to, že s blobem vyhrál mezinárodní architektonickou soutěž.

„Výhry už byly vyplaceny, knihovna na to dostala peníze od ministerstva kultury. O tom, kdo zaplatí případnou čtyř a půl miliónovou pokutu by museli rozhodnout právníci, podle mě by to ale opět platilo ministerstvo, protože by to nebyla naše vina,“ řekla Právu Nováková. Podle všeho mohl Kaplický reagovat na to, že kvůli neustálým průtahům musí „pendlovat“ mezi Prahou a Londýnem, kde žije.

Reklama

Výběr článků

Načítám