Hlavní obsah

Kapitula dává od Prymuly s Faltýnkem ruce pryč. Byli v restauraci

Právo, Novinky, dan, jas, plk
Aktualizováno

Vyšehradská kapitula se v pátek distancovala od tvrzení ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), který odmítl výzvu premiéra Andreje Babiše (ANO) k rezignaci s tím, že schůzkou s Jaroslavem Faltýnkem na Vyšehradě nic neporušil. Prymula odpoledne začal tvrdit, že jednání proběhlo v soukromých prostorách kapituly.

Cesta Romana Prymuly na VyšehraděVideo: Novinky

 
Článek

Podle probošta vyšehradské kapituly Aleše Opatrného ministr Prymula nemohl sedět v soukromých prostorách vyšehradské kapituly, protože celý objekt je v pronájmu restaurace Rio’s Vyšehrad.

„Věc je taková, že ten domeček naproti bazilice má od nás pronajatý restaurace Rio’s. Tím to pro nás končí. Jestli řekl někdo panu Prymulovi, toto není restaurace, ale vyšehradská kapitula, to nevím, ale my tam žádný soukromý prostor jako kapitula nevyužíváme,“ řekl Právu Opatrný. Dodal, že ho slova ministra překvapila.

Foto: Kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě

Tisková zpráva k návštěvě ministra Prymuly restaurace Rio’s, kterou vydala Kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě

Prymula se postavil Babišovi, nerezignuje

Domácí

Kapitula vydala prohlášení, v němž konstatuje, že restaurace by měla být na základě rozhodnutí vlády uzavřena a v posledních dnech s ní nikdo nejednal „o poskytnutí jakýchkoli prostor pro jednání představitelů státu či politiků”.

„Událost zveřejněná deníkem Blesk nás zaskočila a nemáme k ní žádné přesné informace od nájemníka. Budeme po společnosti MIDI (provozovatel restaurace Rio’s; pozn. red.) vyžadovat vysvětlení. Teprve na základě jejich vyjádření rozhodneme, jaké další kroky bude třeba učinit,” uvedla kapitula.

Alibi pro Prymulu poskytl jeho podřízený

Ředitele FN Ostrava Jiří Havrlant se ve středu 21. října zúčastnil jednání, které inicioval předseda poslaneckého klubu ANO Faltýnek.

„Jednání se týkalo pilotního projektu na plošné testování tří antigenních systémů v korelaci s PCR testy, kdy Fakultní nemocnice Ostrava, Nemocnice Karviná-Ráj a Zdravotní ústav Ostrava byly vybrány jako praktický realizátor tohoto projektu,“ sdělila mluvčí FNO Petra Petlachová. Je to srovnávací studie na dobrovolnících, kteří přicházejí na odběr z důvodu podezření na koronavirus.

„Do Prahy jsem přijel v podvečer a čekal, až budu k jednání přizván, což bylo okolo 22. hodiny. Jednání trvalo přes hodinu. Jednal pouze s ministrem zdravotnictví Prymulou a předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO Faltýnkem. Jednání proběhlo v uzavřeném neveřejném soukromém prostoru vyšehradské kapituly,“ popsal stručně Havrlant. Víc nechtěl středeční večer komentovat. Vyjádření kapituly ale mluví opačně.

Podle Prymulova vyjádření se jednání měli zúčastnit čtyři lidé.

Foto: Mapy.cz

Místo restaurace Rio’s a Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám