Hlavní obsah

Kantoři berou o hodně míň než jiní vysokoškoláci

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože platy učitelů rostou ve veřejné správě nejrychleji, mzdy v ostatních sektorech jim unikají a nadále lákají ke zběhnutí od kantorské profese. S vysokoškolským vzděláním by jinde mohli brát v průměru o 14 576 měsíčně víc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Údaje Českého statistického úřadu totiž ukazují, že středoškolský učitel s minimálně magisterským titulem loni pobíral v průměru 37 037 hrubého, zatímco obecný průměrný plat osob s magisterským či doktorským vzděláním činil 51 613 měsíčně. A to jsou na tom kantoři z nižších stupňů vzdělání ještě hůř. Na základních školách berou učitelé v porovnání s lidmi s obdobným typem vzdělání o 15 tisíc méně, tedy 71 procent.

Na SŠ v Praze vydělávají pouze 65 procent oproti průměru všech vysokoškoláků
Helena Chodounská, ČSÚ

Záleží i na regionu, jak markantní rozdíly mezi učiteli a kolegy z jiné branže jsou. V Praze dostávají učitelé ZŠ skoro nejvíc, v průměru 37 532 hrubého, ale ostatní vysokoškolsky vzdělaní přes 61 tisíc. Nůžky se tedy rozevřely skoro o 24 tisíc.

„Průměrná mzda se v krajích ČR výrazně liší, ale rozdíly ve mzdách učitelů mezi kraji tolik rozdílné nejsou. Hlavně proto, že většinou vycházejí z platových tabulek. V Praze jsou průměrné mzdy obecně vyšší než v ostatních krajích republiky a platí to i pro osoby s vysokoškolským vzděláním,“ sdělila Právu Helena Chodounská z ČSÚ.

Nejnižší platy ve školkách

„Učitelé na SŠ v Praze vydělávají pouze 65 procent oproti průměru mezd zaměstnanců s VŠ vzděláním. Naopak v Olomouckém kraji si učitelé základních i středních škol přijdou na 83 procent průměru osob s obdobným VŠ vzděláním,“ dodala.

Nejnižší platy mají učitelky ve školkách, i tam je na tom VŠ konkurence mnohem lépe.

„Jejich průměrná hrubá mzda od roku 2012 stoupla o 29 procent a loni činila lehce přes 30 tisíc. Nicméně průměrná mzda osob s vyšším odborným nebo bakalářským vzděláním, což je právě nejčastější stupeň vzdělání požadovaný pro učitele mateřských škol, se blížila k 39 tisícům,“ řekla Chodounská.

Podle ní tak průměr učitelky ve školce zůstává na 77 až 78 procentech průměrné mzdy lidí s podobnou úrovní vzdělání.

V mateřinkách by se měla situace zlepšovat nejen kvůli obecnému zvyšování platů, ale proto, že učitelky nebyly spravedlivě odměňovány. Ministerstvo tvrdí, že do školek doputují peníze na tzv. překryvy. Dosud jsou v poledne ve třídách třeba dvě učitelky, ale za jeden plat.

Reklama

Výběr článků

Načítám