Hlavní obsah

Lidé se zadlužují i kvůli půjčkám na školní pomůcky

Právo, jn

Vybavit děti se začátkem nového školního roku potřebnými pomůckami není právě laciná záležitost. Není tedy divu, že 24 procent Čechů je ochotno se kvůli tomu zadlužit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplynulo to z průzkumu, realizovaného pro společnost KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a firemních zákazníků.

„Možnosti vzít si půjčku na nákup školních potřeb jsou více nakloněni lidé, kteří již nějaký úvěr mají, a rodiny s pěti a více členy. Mezi rozumnými důvody pro zadlužení je půjčka za účelem pořízení školních potřeb na podobné úrovni jako úvěr na zaplacení nájmu nebo elektřiny,” uvedla generální ředitelka KRUK Jaroslava Palendalová.

I v případě, že se rodiče zaměří na nejlevnější produkty, přijde nezbytná výbava pro dítě nastupující do první třídy na 4000 až 5000 korun. Další náklady jsou spojeny se školními výlety a exkurzemi, stravováním ve školní jídelně či s možností navštěvovat družinu.

Většina domácností je však schopna financovat tyto náklady v rámci svých běžných provozních výdajů. Jak navíc Palendalová upozornila, na školní výbavě lze i ušetřit. Například pořízením aktovky a dalších nezbytností z druhé ruky.

Reklama

Výběr článků

Načítám