Hlavní obsah

Kandidovat za ČSSD? Olympijská medaile otevírá cestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracie bude od uchazečů o místa na volebních kandidátkách požadovat věrnost straně. Hodnotit se budou zkušenosti ve stranických funkcích a státní nebo veřejné správě, znalosti, veřejná známost a přihlížet se bude i k výsledkům ve volbách do zákonodárných sborů nebo samosprávy. Ale také třeba ke sportovním výkonům.

Článek

Návrh nominačních kritérií pro volby do Sněmovny a Senátu vypracoval předseda poslaneckého klubu Michal Kraus. Předsednictvo ČSSD by je mělo schválit koncem srpna.

V dokumentu Kraus navrhuje, aby všichni uchazeči o místa na kandidátkách pro parlamentní volby v roce 2006 předložili krajským výkonným výborům před primárními volbami spolu s životopisem zpracovaná "nominační kritéria". Podle návrhu může každý získat nejvíce 100 bodů.

Pro zařazení do primárek musí uchazeč dosáhnout 30 až 40 bodů a v žádném kritériu nesmí být hodnocen nulou bodů. Okresní lídr by měl mít nejméně 50 bodů a v každém kritériu nesmí mít méně bodů než dva. Adepti na krajské volební lídry by měli dosáhnout 60 až 75 bodů a v žádném kritériu neklesnout pod pět bodů.

Autor ale na závěr připojil větu, která může zhatit ambice člena strany, který se uchází o politickou kariéru, i kdyby posbíral celých 100 bodů. "Výjimky z těchto pravidel v individuálních případech může stanovit P (předsednictvo) ČSSD," uvádí se v dokumentu.

Návrh podporuje premiér Jiří Paroubek, předseda strany Stanislav Gross i ministr financí Bohuslav Sobotka. Špičky sociálních demokratů ho ale chtějí "doladit". "Chtěl bych, aby měli větší šanci prosadit se na kandidátkách lidé, kteří úspěšně pracují v odborových organizacích, společenských organizacích," uvedl po dnešním jednání předsednictva strany Gross.

Zkušení funkcionáři

Věrnost straně se hodnotí jedním až dvěma body až od tří až čtyř let členství. Nejvíce 10 body se hodnotí členství delší než desítileté. Podobně stoupá hodnocení funkcionářské zkušenosti. Až desíti body se hodnotí členství v politickém grémiu a předsednictvu ČSSD. K době, po kterou tuto funkci uchazeč vykonává, návrh nepřihlíží.

Za zkušenosti ve státní správě a samosprávě je možné získat až 20 bodů. Nejméně se hodnotí aktivity v obecních zastupitelstvech a nejvíce pak parlamentní funkce. Podobně se hodnotí i volební výsledky. Stropu 20 bodů může dosáhnout ten, kdo uspěl při volbách do Sněmovny a dostal při tom více než pět procent preferenčních hlasů.

Olympijská medaile

Aby získal uchazeč vůbec nějaký bod za odbornost, musí mít maturitu a znát pasivně alespoň jeden světový jazyk. Profesní úspěchy mít ale nemusí. Na strop dvaceti bodů může dosáhnout jen univerzitní profesor, vrcholný manažer významné firmy nadnárodní úrovně nebo celosvětově uznávaný vědec, umělec nebo sportovec s olympijskou medailí nebo s medailí z mistrovství světa.

Minimálního hodnocení veřejné známosti dosáhne ten, kdo nejméně pětkrát publikoval v tisku a objevil se v místním rádiu či televizi. S dvaceti body může počítat ten, kdo v celostátních "průzkumech známosti" překročí 50 procentní hranici, pravidelně publikuje v celostátním tisku a je citován. Pravidelně také musí být zván do celostátních diskusních pořadů a je hodnocen kladně v celostátních průzkumech oblíbenosti.

Podle konečné podoby nominačních kritérií by měla ČSSD vybírat kandidáty pro volby do Sněmovny v roce 2006 letos na podzim. V Radiožurnálu dnes předseda ČSSD Stanislav Gross nazval Krausův návrh kariérním řádem. O potřebě kariérního řádu hovořili minulý víkend premiér Jiří Paroubek s expremiérem Zemanem při setkání na Paroubkově chatě v Jizerských horách. Dohodli se, že ho společně připraví a předloží stranickému sjezdu, který by se měl sejít zhruba v březnu 2007. Gross dnes o jejich aktivitě řekl, že je to "dobývání do otevřených dveří".

Reklama

Výběr článků

Načítám