Hlavní obsah

Kandidatura písničkáře Lenka ve Starém Plzenci nebyla v souladu se zákonem

Právo, Patrik Biskup
Starý Plzenec

Podraz s písničkářem Jaroslavem Samsonem Lenkem zhatil volby do zastupitelstva ve Starém Plzenci. Krajský soud v Plzni dal za pravdu místnímu sdružení sociální demokracie protestujícímu proti tomu, že na kandidátce strany Volba pro Starý Plzenec a Sedlec byli lidé, kteří nemají v obci trvalé bydliště.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jaroslav Samson Lenk

Článek

A proto soud rozhodl, že hlasování je neplatné. Nové volby se však vypisovat nebudou, ale musí být znovu přepočteny již odevzdané hlasy, přičemž neplatné hlasy se vyřadí. Mezi neoprávněně zvolenými byl právě i Lenk, kterého preferenční hlasy voličů katapultovaly z 11 na 2. místo kandidátky a bez problému se tak dostal do zastupitelstva.

„Na kandidátní listině volební strany Volba pro Starý Plzenec a Sedlec uvedeni dva nevolitelní kandidáti Jaroslav Lenk a Jaroslava Patočková. Důvodem jejich nevolitelnosti bylo nesplnění podmínky trvalého bydliště ve městě Starý Plzenec stanovené v zákoně o volbách do zastupitelstev obcí, přičemž se kandidatury nevzdali ani nebyli zmocněncem své volební strany odvoláni,“ konstatuje se v rozhodnutí soudu. To, že byly do výsledku hlasování započítány hlasy odevzdané pro dva nevolitelné kandidáty volební strany Volba pro Starý Plzenec a Sedlec Jaroslava Lenka a Jaroslavu Patočkovou spatřuje soud porušení zákona o volbách do zastupitelstev obcí.

„Při nezapočtení hlasů pro kandidáty Jaroslava Lenka a Jaroslavu Patočkovou by se změnilo rozdělení mandátů do 17 členného zastupitelstva města Starý Plzenec a to tak, že by volební strana Volba pro Starý Plzenec a Sedlec dostala proti původním třem mandátům jen dva mandáty a Česká strana sociálně demokratická by proti původnímu jednomu mandátu získala dva mandáty,“ píše se dále v rozsudku.

Nepodváděl jsem, uvedli nás v omyl, říká Lenk

Sám hudebník podle svých slov tušil, že v tom může být zakopaný pes. „Nikomu jsem ale nic nezamlčel, naopak těm, co dávali dohromady kandidátku, jsem hned na začátku řekl, že tady nemám trvalé bydliště, ale že jsem čestným občanem města. Ubezpečili mě, že nic nebrání tomu, abych na kandidátce byl s tím, že si to ověřili,“ uvedl Lenk.

Problém vidí v tom, že selhala kontrola před volbami. „Měli všechny moje údaje včetně adresy trvalého bydliště, kterou mám v Praze,“ prohlásil písničkář, který se domnívá, že volby by se měly ve Starém Plzenci opakovat. „Byli klamáni občané,“ uzavřel Lenk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám