Hlavní obsah

Kandidátka ČSSD je platná, žaloba primátora Ostravy Kajnara opět neuspěla

Právo, Pavel Karban
Aktualizováno

Ani napodruhé neuspěl ostravský primátor a předseda moravskoslezské ČSSD Petr Kajnar v soudním tažení proti krajské kandidátce soc. dem. pro předčasné parlamentní volby. Obvodní soud pro Prahu 1 opět zamítl jeho návrh na vydání předběžného opatření, kterým by byla kandidátka pro předčasné volby do Sněmovny pozastavena.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Ostravy Petr Kajnar

Článek

Kajnar podal návrh prostřednictvím advokáta Tomáše Sokola. Důvodem bylo, že se nedostal na soc. dem. kandidátku v Moravskoslezském kraji pro předčasné volby. Domáhal se proto nejen zpětvzetí kandidátky ČSSD, ale také toho, aby se Krajský úřad Moravskoslezského kraje zdržel registrace zmíněné kandidátky a aby mu ČSSD nebránila ve výkonu pasivního volebního práva a ve sdružování v politické straně.

„Soud zamítl návrh na vydání předběžného opatření,“ potvrdila místopředsedkyně a mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná. Dodala, že usnesení bylo doručeno Sokolovi v úterý a je proti němu přípustné odvolání.

Naprosto stejnou žalobu obdržel pražský soud i od Kajnarova náměstka Tomáše Suchardy (ČSSD). Podle Novotné sice soud o návrhu Suchardy ještě nerozhodl, ale... „Protože jsou oba návrhy totožné, dá se očekávat, že bude také zamítnut,“ sdělila.

Kajnar zamítnutí nekomentoval

První žádost o vydání předběžného opatření podepsala v srpnu spolu s Kajnarem a Suchardou i starostka ostravského obvodu Radvanice a Bartovice Šárka Tekielová (ČSSD). Důvodem bylo, že se ani jeden z nich nedostali na krajskou kandidátku ČSSD. Obvodní soud pro Prahu 1 však jejich žádost zamítl pro nesplnění důvodu naléhavosti.

Kajnar se k zamítnutí návrhu odmítl vyjádřit, při podání první žaloby však uvedl, že o kandidaturu za ČSSD ani jiný politický subjekt už nestojí. „Náš politický systém je založen na demokratické soutěži politických stran. Pokud ovšem samotné dění v politických stranách není založeno na demokratických principech, pak do politické soutěže vstupují subjekty, které předkládají voličům kandidátky voluntaristicky sestavené,“ poukázal tehdy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek v České televizi.

Místopředsedu ČSSD a lídra moravskoslezské kandidátky Lubomíra Zaorálka výrok soudu nepřekvapil. „Nepřipadalo mi to přiměřené, aby o této věci rozhodoval soud, dokonce aby nějak nařizoval straně, aby kandidátku nepodávala. To jsem si nějak neuměl představit, Mrzí mě spíš, že se ta věc neřeší vnitřními postupy,“ podotkl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám