Hlavní obsah

Diskuse s prezidentem byla podle Síkely věcná. Prostor pro dotazy novinářům nedal

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu v 15 hodin přijal na zámku v Lánech kandidáta na ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN). Po setkání Síkela krátce shrnul probraná témata, byla mezi nimi například podpora podnikání či dostavba jaderných bloků. Jako jediný kandidát na ministra v nové vládě pak neumožnil novinářům pokládat dotazy.

Vyjádření kandidáta na ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely po jednání s prezidentemVideo: ČTK

 
Článek

Síkela, stejně jako ostatní kandidáti, prezidentovi představil své zamýšlené kroky a priority. Již dříve uvedl, že Česko čeká řada globálních výzev, na ministerstvo chce prý přinést moderní přístupy.

Lipavský u Zemana narazil. Vzdej to, měl mu navrhnout

Domácí

„Bylo to setkání velmi otevřené a věcné. Dominovala ekonomická témata,” oznámil po setkání Síkela.

S prezidentem podle něj řešili například podporu podnikání. „Je třeba podporovat malé a střední firmy jako páteř ekonomiky, jako segment, který zaměstnává největší část obyvatelstva. Pan prezident zdůrazňoval, že podpora by se neměla zaměřovat pouze na malé a střední podniky, ale i na ty větší. Vlastně jsme se shodli na tom, že cílem je transformace ekonomiky, něco, čemu říkáme přechod od montovny k mozkovně,” přiblížil kandidát na ministra.

Bez dotazů

Na setkání se Zeman se Síkelou měli bavit také o energetické soběstačnosti a výstavbě a dostavbě jaderných elektráren. Po krátkém zhodnocení setkání s prezidentem Síkela brífink ukončil jako první kandidát po lánské schůzce bez možnosti novinářských dotazů. Na ty prý bude odpovídat až po svém případném jmenování.

Původně premiér Petr Fiala (ODS) prezidentovi na funkci ministra tohoto resortu navrhl starostu Dolních Břežan Věslava Michalika (STAN). Ten se však nominace vzdal kvůli spekulacím o svém podnikání a s tím souvisejícím možným střetem zájmů.

Síkela se profesně dlouhodobě pohyboval v bankovnictví, byl například členem představenstva rakouské Erste Group, pod kterou v Česku spadá například Česká spořitelna.

Fiala: Na nominacích do vlády se nic nemění

Domácí

Série Zemanových schůzek s kandidáty na ministry v nové vládě by měla skončit v pátek 10. prosince. Zeman se s nominanty setkává i přesto, že má covid-19. Odděluje je proto vitrína z plexiskla a hovoří spolu přes mikrofony.

Doposud se prezident setkal s třinácti kandidáty, včetně Síkely. Ve středu v 11 hodin Zemana navštívil Vít Rakušan, který by měl usednout v čele resortu vnitra. Do Lán měl dorazit v minulých dnech také kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), ale vyšel mu pozitivní test na covid-19.

Premiér Fiala doufá ve jmenování celé vlády v polovině prosince. Zeman má ovšem výhrady k nominantovi na ministra zahraničí Janu Lipavskému (Piráti), během jejich úterního setkání mu měl dokonce doporučit, aby se nominace vzdal. Fiala následně uvedl, že nehodlá z navržených kandidátů ustupovat. S největší pravděpodobností tak lze očekávat mezi premiérem a prezidentem spor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám