Hlavní obsah

Kampaň ČSSD by měli dělat lidé z týmu Hillary Clintonové

– Praha
Právo, Novinky, bja, kab

Nový volební manažer sociální demokracie Jan Birke vytáhl do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny těžký kalibr. Kampaň by mu měla vést agentura, která chystala prezidentskou kampaň Hillary Clintonové. Je to paradoxní, protože premiér Bohuslav Sobotka před časem řekl Právu, že nechce skončit jako Clintonová.

Foto: Chris Keane , Reuters

Hillary Clintonová

Článek

„ČSSD považuje parlamentní volby v letošním roce za mimořádně důležité. Naším cílem je volby vyhrát a navázat na úspěšnou práci sociální demokracie ve vládě. V současné době intenzivně pracuji na výběru partnerů a volebního týmu,” sdělil Novinkám volební manažer Birke.

Do týmu si vybral agenturu STG, která chystala volby pro kandidátku amerických prezidentských voleb Hillary Clintonovou. „Julianna Smootová a Dan Kanninen se podíleli na úspěšné volební kampani Baracka Obamy a mají za sebou také nedávno skončenou kampaň pro Hillary Clintonové. Jejich zkušenosti jsou pro nás samozřejmě velmi cenné,” sdělil Birke.

„Hlavním obsahem našich společných konzultací je sdílení zkušeností s vedením politických kampaní a diskuse o tom, jak případně jejich zkušenosti využít v blížící se předvolební kampani ČSSD před parlamentními volbami v ČR,” dodal.

Sobotka: Nechci skončit jako Clintonová

Prohru Clintonové přitom Sobotka považuje za odstrašující příklad toho, jak by ČSSD neměla dopadnout. Hovořil o tom alespoň na podzim v Právu těsně po neúspěchu strany v senátních a krajských volbách.

„Musíme vnímat reálné problémy občanů. Abychom nedopadli jako Hillary Clintonová, která měla jako demokratka oslovit spíš levicové voliče, ale nakonec nespokojené voliče i zleva sbíral Donald Trump. Je důležité nebýt jen titulárním představitelem levice a nízkopříjmových občanů, ale promítnout to do programu. Aby v programu nebyly fráze, ale konkrétní řešení,” sdělil Sobotka Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám