Hlavní obsah

Kampaň 2010: Místo vajíček utopenci, místo poplatků Řecko

Právo, Lukáš Bek

Nesmiřitelná a dlouhé měsíce se táhnoucí předvolební kampaň včera vyvrcholila. Byla nejdražší, strany zatím vyšla nejméně na půl miliardy korun. Nebývale se rozšířila negativní kampaň stran. A vajíčkovou kanonádu na Jiřího Paroubka z doby před loňskými eurovolbami nahradily jiné incidenty.

Článek

Na soc. dem. se házelo sklenicí od utopenců a první místopředseda této strany Bohuslav Sobotka utržil na mítinku pěstí.

Také hlavní téma kampaně se změnilo, což však neubralo na její razanci. Zatímco v roce 2008 před krajskými a senátními volbami soc. dem. vyhrála hlavně díky kritice poplatků ve zdravotnictví, dnes je hlavním tématem ekonomické drama v Řecku a zadlužování i škrty v Česku.

Podle pravicových stran míří soc. dem. scénáře k bankrotu země. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ale obvinil i ODS, že její politika pozvolna povede k řecké cestě.

Žádný Kubice jako minule

Na rozdíl od voleb do Sněmovny před čtyřmi lety se zatím zdá, že nevypukne mimořádná aféra, jako byla tehdy výbušná Kubiceho zpráva očerňující Jiřího Paroubka. Dnes se prakticky všechny strany zaštiťují bojem proti korupci, z které se stalo jedno z hlavních témat.

Dvě největší strany se ve čtvrtek snažily na poslední chvíli zapůsobit na city voličů. Soc. dem. zveřejnila takzvanou májovou výzvu. „Rozhodnete o tom, zda budeme mít v průběhu příštích let šanci vytvářet lepší společnost, anebo zůstaneme zabředlí v nynější ekonomické, sociální a morální krizi,“ mobilizuje ČSSD.

Zatímco ODS či TOP 09 mluvily o nutnosti škrtat na výdajové stránce rozpočtu včetně například sociálních dávek, soc. dem. chce obnovit progresivní daň z příjmu fyzických osob či vrácení vyššího zdanění pro firmy.

ODS si na pražský Žofín přizvala nejen Modrý tým podporovatelů, ale také osobnosti z řad kultury. Přišli například manželé Hudečkovi či zpěváci Ivan Mládek a Petr Janda.

„Vrcholí nejdelší a pravděpodobně nejtvrdší volební kampaň v dějinách ČR. Netrvala pouze tři měsíce, ale v podstatě jeden rok díky veletoči, který předvedl Jiří Paroubek na podzim,“ řekl lídr ODS Petr Nečas.

Zatímco před čtyřmi lety ODS jasně vedla, a nakonec volby vyhrála, dnes jí průzkumy uvádějí na druhém místě. Musí tak spoléhat na menší pravicové či středové strany jako je TOP 09, případně Věci veřejné a lidovce.

Hon na mladé na internetu

Typické pro letošní kampaň bylo také „nahánění“ hlasů mladých či nerozhodnutých voličů masívním nasazením internetu. Právě jejich účast může volby rozhodnout. Jako houby po dešti se rozrostly falešné weby a billboardy anonymních zadavatelů.

Nově také vznikly iniciativy, které voliče vyzývají ke kroužkování jmen ze spodních částí kandidátek, aby ztížili život lídrům nebo je dokonce vyřadili ze Sněmovny.

Obě velké strany dávaly v poslední době najevo vzájemnou nesmiřitelnost. Po občanských demokratech také TOP 09 jasně prohlásila, že odmítá spolupráci s ČSSD, ať už v jejím čele bude Jiří Paroubek, nebo někdo jiný. Soc. dem. se vůči oběma pravicovým stranám také vymezila, Paroubek však vysloveně žádnou koalici nevyloučil.

Svou kampaň včera ukončily mj. Věci veřejné a to pochodem s hesly proti politickým „dinosaurům“. Také komunisté finišovali např. mítinkem v centru Prahy

Začátek v Brazílii

Ačkoli v pátek se volební místnosti na území Česka otevřou až ve 14.00 hodin, v Americe se tak kvůli časovému posunu již na ambasádách stalo ve čtvrtek. První voliče tak podle časových pásem přivítali na velvyslanectvích v Brazílii, Uruguayi a Argentině, pak i na východním pobřeží USA či v Havaně.

V USA byl od 8. května na návštěvě bývalý prezident Václav Havel. Sešel se například s Madeleine Albrightovou či Billem Clintonem. Havel nejspíš stihne volit dnes v Praze.

Hlasy Čechů v cizině se započítají do výsledků v Jihočeském kraji, který byl pro tento účel po čtyřech letech opět vylosován. Několik tisíc hlasů ze zahraničí v roce 2006 pomohlo pravici vyrovnat poměr sil, výsledkem byl pat 100 : 100.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám