Hlavní obsah

Kamióny po nočním sněžení blokují silnice v kopcích

• Aktualizováno

Většina hlavních silnic v České republice je po nočním sněžení s opatrností sjízdná. Leží na nich rozbředlý sníh nebo jsou mokré po chemickém posypu. Problémy mají většinou kamióny, a to v Libereckém, Královéhradeckém kraji a na Vysočině, kde stojí v kopcích kvůli ledovce. Stalo se také několik lehčích dopravních nehod.

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

V Libereckém kraji v noci na úterý připadlo kolem pěti centimetrů mokrého sněhu a silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Problémy mají hlavně kamióny, na několika místech stojí. Pro nákladní auta nad 3,5 tuny je od pondělního večera uzavřena silnice 10 z Tanvaldu na Jablonecku směrem na Harrachov a dál až na česko-polskou státní hranici.

Problémy ale mají kamióny i jinde, podle dopravního webu je pro nákladní dopravu uzavřena silnice mezi Jabloncem a Libercem přes Kunratice. Jeden kamión uvízl také na rychlostní silnici na Jeřmanickém kopci u Liberce. „Pro kamióny je to špatné. Na chemicky udržovaných úsecích je vrstva rozbředlého nebo nového sněhu a potíže mají hlavně ve stoupáních. Stojí i v Jablonci, Tatobitech nebo Rovensku pod Troskami,“ vypočetl dispečer Pavel Pospíšil.

Na silnicích v Plzeňském kraji zůstávají po nočním sněžení zbytky rozježděného a rozbředlého sněhu. Silničáři jsou v terénu od pondělního večera a prohrnují a solí silnice. Úseky, kde se vozovky nesolí, pokrývá vrstva ujetého sněhu krytá drtí. „Sněžení kolem zhruba 5:00 většinou ustalo. V nejvyšších polohách na Šumavě, na Tachovsku a kolem Bezvěrova na Plzni-severu napadlo do deseti centimetrů, v nižších polohách do pěti centimetrů,“ řekl dispečer plzeňských krajských silničářů Jiří Slapnička.

Cestáři úseky silnic projeli za noc dvakrát až třikrát, v době nejhustšího sněžení se přechodně na některých místech tvořily sněhové jazyky, které komplikovaly sjízdnost především nákladním autům.

V jižních Čechách stále sněží

Silnice v Jihočeském kraji jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Vrstva ujetého sněhu leží na některých vozovkách nižších tříd. Stále intenzivně sněží na Táborsku, Prachaticku, Strakonicku a Písecku.

Srážky se vyskytují také v oblasti D3, která spojuje České Budějovice a Prahu. Na některých vozovkách leží rozbředlý sníh.

Na území Jihočeského kraje bude podle meteorologů sněžit celé úterý a v oblastech pod 400 metrů nad mořem se objeví i dešťové přeháňky, které ustanou až ve večerních hodinách.

V Královéhradeckém kraji v noci napadlo přibližně do pěti až deseti centimetrů sněhu. Na chemicky ošetřovaných hlavních silnicích leží rozbředlý sníh, na silnicích nižších tříd je ujetá sněhová vrstva. Na některých místech měly problém kamióny. Policie řešila několik nehod, havarovaly dva autobusy, vyplývá z údajů silničářů a policie.

Autobus narazil do značky

V Potštejně na Rychnovsku v kopci směrem na Ústí nad Orlicí na kluzké silnici ráno uvázly kamióny. V Hronově v ulici Studénka nemohl ve stoupání vyjet kamión na zledovatělé silnici. U Trutnova na silnici směrem na Hradec Králové havaroval kamión a zůstal v příkopu.

V Dobrušce na Rychnovsku narazil autobus do dopravní značky, v Týništi se srazila dvě osobní auta. V Novém Hrádku na Náchodsku se srazila dodávka s autobusem. Nehody se obešly bez zranění.

Kvůli ledovce stojí kamióny v kopcích na Žďársku mezi Novým Městem na Moravě a Bystřicí nad Pernštejnem. Na Vysočině sněží, v noci napadlo až osm centimetrů nového sněhu. „Kamióny blokují vozovku u Divišova a mezi Netínem a Radostínem nad Oslavou na Žďársku. Jinde v kraji zatím problémy s kamióny nejsou,“ řekl ráno dispečer krajských silničářů Jan Krejčí.

Silničáři podle něj pracují na údržbě vozovek celou noc se stovkou sypačů, radlic a další technikou. Silnice první třídy jsou mokré po chemickém ošetření, na vozovkách druhé a třetí třídy leží ujetá a místy zledovatělá vrstva sněhu, krytá posypem.

Silnice v Ústeckém kraji jsou s opatrností sjízdné, řidiči musí počítat s novým sněhem. Vyplývá to z informací silničářů. Žádná vážnější nehoda ale dopravu v kraji nekomplikuje. Na silnicích prvních tříd leží místy zbytky rozbředlého sněhu kryté chemickým posypem. Především v Krušných horách je na silnicích druhých a třetích tříd ujetá vrstva nového sněhu. Ledovka se tvoří na silnici mezi obcemi Slavošov a Javory na Ústecku.

Na Moravě opět sněží

Na jižní Moravě sněží a silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Nebezpečné jsou hlavně výše položené úseky. Kluzké jsou také cesty, které nelze kvůli ochraně přírody solit a jsou udržovány jen pluhováním a štěrkem. Uvedli to pracovníci jihomoravské údržby silnic.

Sněhové jazyky a návěje v úterý mohou komplikovat dopravu řidičům projíždějícím Moravskoslezským krajem. V regionu sněžilo a v některých částech vane vítr. Už od pondělí je uzavřena cesta mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Uzávěra, která zakazuje vjezd kamiónům a nákladním automobilům s přívěsem, by měla platit minimálně do dnešních 15:00.

Silnice v Olomouckém kraji opět pokryl sníh. Sněžit začalo časně ráno a na mnoha místech stále hustě sněží. Podle správců cest sníh pokrývá všechny komunikace, v terénu jsou veškeré stroje. Na Přerovsku začalo hustě sněžit před 06:00. „Všude leží nová vrstva sněhu, napadly zatím tak dva centimetry. Silnice prvních tříd jsou ošetřeny, ostatní se nyní budou dělat. Zvýšená opatrnost je namístě,“ řekl dispečer přerovské správy silnic.

Na Olomoucku dosud napadly až čtyři centimetry nového sněhu. „Máme venku 24 sypačů, dělá se kompletní údržba. Vše je sjízdné, sníh však leží na všech cestách,“ řekl dispečer olomoucké správy silnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám