Hlavní obsah

Kalouskovi jsem u piva řekl ještě brutálnější věci, prozradil Zavadil

Novinky, Jiří Ovčáček

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil se už nechce vracet k posezení u piva s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) po sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí. Novinkám ale přesto prozradil, že Kalouskovi řekl ještě brutálnější věci, než které pronášel na náměstí. Zavadil třeba uvedl, že kabinet je odporný a slizký.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

Pane předsedo ČMKOS, nezhořklo vám pivo po aféře se schůzkou s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), která se uskutečnila po sobotní demonstraci na Václavském náměstí?

Nemyslím si, že je to aféra. Považoval jsem za normální mu říct svoje názory, po tom, co jsme se utkali v debatě ve speciálu Radiožurnálu. Věci, které jsem mu řekl, byly ještě brutálnější, než byly na náměstí. Bylo to naprosto veřejné a transparentní. Nevidím v tom žádnou aféru, považuji to za nadsazené slovo. Bavím se s každým politikem a říkám jim věci tak, jak si myslím.

Někteří kolegové z odborové centrály se na vás sesypali a nešetřili kritikou. Už jste si to vyříkali, nebo může kauza zlatavého moku ohrozit vaši pozici předsedy ČMKOS?

Prosím vás, to jsou otázky. Samozřejmě jsme si to vyříkali. Toto se mi prostě nezdá férové, kdybyste se ptal na věci, které se týkají záležitostí současnosti, tak bych tomu rozuměl. Ale toto, se na mě nezlobte, nebudu to vůbec komentovat.

Ve hře je i generální stávka. Když ani ta nezabere a vláda dobrovolně neodstoupí, co podniknete pak?

To myslíte jako vidle? Ne, přiznám se, že se na toto teď nyní těžko odpovídá. Samozřejmě, že pozice vlády díky různým přeběhlíkům a díky tomu, co se ve Sněmovně odehrává, se může zdát jakoby pevnou. Ale je to jenom na okraj. Je třeba, aby si politici uvědomili, že takovým způsobem se vládnout nedá, to je prostě Absurdistán.

V pátek se bude jednat ve Sněmovně o vyslovení důvěry vládě. Chystají se zástupci odborů do dolní komory dorazit?

Zatím vám na to nyní neodpovím. My jsme poslali otevřený dopis všem poslancům, kde jsme je vyzvali, aby nepodporovali. To jsme udělali a další věci zatím nebudu komentovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám