Hlavní obsah

Kalouskova žena získala luxusní byt za směnku od bratra

– PRAHA

Otázka, jakým způsobem získala manželka předsedy lidovců Radka Kalousková luxusní byt na pražském Veleslavíně, má zajímavé rozuzlení. Kalousková byt dostala výměnou za směnku v hodnotě 6,5 miliónu korun od své švagrové Libuše Kašákové. Kalousková směnku podle svých slov získala na základě rodinné dohody o vypořádání majetku rodičů.

Foto: Alper
Článek

Směnku v roce 1999 vystavil její bratr Lubomír Kašák, který byt před lety koupil za 6,5 miliónu korun a za nájem 15 tisíc korun měsíčně v něm nechal Kalouskovu rodinu bydlet.

Transakci dokládá smlouva, která je přístupná na Katastrálním úřadu Prahy. "Kupující paní Ing. Radka Kalousková má vůči prodávající paní Mgr. Libuši Kašákové existující pohledávku ve výši 6,5 miliónu korun z titulu neuhrazené směnky vystavené na tuto částku" stojí ve smlouvě, kterou má Právo k dispozici.

"Já jsem tu směnku uplatnila v dědickém řízení. Ta směnka je výsledek rodinné dohody mezi našimi rodiči, mnou a mým bratrem. My jsme si takhle vypořádali majetek našich rodičů. Já jsem samozřejmě žádné peníze neměla," řekla Kalousková Právu. Dodala, že její bratr směnku vystavil jako garanci, že dohodu splní.

Na dotaz, zda není zvláštní, že hodnota směnky se rovná ceně bytu, za kterou ho Kašák koupil, Kalousková uvedla: "Já jsem netrvala na tom, abychom se vypořádali tím bytem."

Kalousek: je to naprosto čisté

Podle právníka Jiřího Teryngela je způsob vypořádání dědictví za pomoci směnky možný a legální. "Jestli pan Kašák dostal po rodičích nějakou hodnotu s tím, že má sestru vyplatit a závazek jistil směnkou, tak když zemřel, uplatnila se pohledávka vůči dědici," uvedl Teryngel.

"Je to dohoda mezi jednotlivými členy rodiny mé ženy, mezi rodiči a sourozenci. Jde o vlastnictví mé ženy, já na tom nemám žádný podíl. Nebyly v tom žádné peníze. Je to naprosto čisté, objeví se v jejím letošním daňovém přiznání," komentoval záležitost Kalousek.

Jméno podnikatele Kašáka, který byl v roce 2002 zavražděn, začalo po dvou letech znovu plnit noviny, poté co ho Kalousek označil jako věřitele, který Kalouskovým půjčil 860 tisíc korun na stavbu domu v Bechyni.

Kašákovu firmu IDOS, která např. podnikala ve stavebnictví, prověřovala policie kvůli možnosti korupce příbramské radnice za starostování Josefa Vacka (KDU-ČSL). Firma IDOS tehdy získala od města mnohamiliónové zakázky. Vyšetřování bylo po vraždě Kašáka ale odloženo. Firma přispívala i na Vackovu a Kalouskovu volební kampaň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám