Hlavní obsah

Kalousek: Vyšší DPH nemá vliv, lidé v cizině nenakupují

Zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty nemělo dopad na zvyklosti Čechů a lidé nezačali ve větší míře nakupovat potraviny v zahraničí. Ve Sněmovně to v úterý uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) při jednání o vládním úsporném balíčku, který obsahuje i zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Ministr reagoval na výtky, že letošní zvýšení DPH přivodilo pokles spotřeby domácností, a tím i nižší výběr daně. Spotřeba zboží ve snížené sazbě DPH, kam patří zejména potraviny, podle Kalouska zůstala navzdory zvýšení daně zhruba stejná.

Domácnosti za první letošní pololetí podle Kalouska snížily svoji spotřebu o asi 70 miliard korun. Týkalo se to však podle něj výlučně zboží zařazeného v základní, dvacetiprocentní sazbě daně. "Zboží se sníženou sazbou, která skočila z deseti na 14 procent, tam zůstává spotřeba zhruba stejná. U zboží se základní sazbou skutečně dochází k poklesu spotřeby, to znamená, nepotvrzuje se ona hypotéza velkého přeshraničního obchodu potravin a dalšího zboží se sníženou sazbou," řekl Kalousek.

Za hranice se jezdí pro benzín či alkohol

Kalousek zároveň připustil zvýšení přeshraničního obchodu u zboží v základní dvacetiprocentní sazbě, kam spadají například pohonné hmoty, alkohol nebo cigarety.

Pokles výběru DPH v letošním květnu podle něj způsobilo to, že se v tomto měsíci nahromadily vratky daně. Bližší informace chce zveřejnit příští týden na tiskové konferenci, kde mimo jiné představí novou makroekonomickou prognózu.

Na dani z přidané hodnoty stát ke konci května vybral meziročně o tři procenta méně. Za pololetí na DPH vybral 92,1 miliardy Kč, což byl meziroční pokles o 2,6 procenta. Státní rozpočet přitom počítá s růstem o 15,5 procenta proti roku 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám