Hlavní obsah

Kalousek vrací úder: Evropa poukazuje na nečinnost českých europoslanců

Právo, nig

Europoslanci ODS Hynek Fajmon a Ivo Strejček, kteří nedávno kritizovali ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) za malou účast na jednáních evropských ministrů, by si podle místopředsedy TOP 09 měli zamést před vlastním prahem. Podle Kalouska nepatří svou účastí v EP k nejpilnějším a ani nehýří aktivitou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Velmi často slýchávám při rozhovorech v evropských orgánech výtky na adresu našich evropských poslanců. Tamní politici říkají: Dobrá, když toto chcete, nebo máte takovouto pozici, nebo toto nechcete, proč potom vaši europoslanci v Evropském parlamentu buď nejsou, nebo mlčí? A když to pak slyšíte poněkolikáté, tak se podíváte do statistik, které jsou běžně dostupné a zjistíte, že aktitiva našich poslanců v EP je hrůza. A úplně nejhůř z našich jsou na tom právě Strejček a Fajmon,“ řekl Kalousek Právu před odletem na jednání ministrů financí EU do Lucemburku.

„Nevím, co ti dva pánové v Evropském parlamentu dělají. Ale kdybych to bral podle oficiálních statistik, tak za ty obrovské peníze nedělají vůbec nic,“ dodal ministr, který trvá na tom, že kritika obou poslanců na jeho adresu je „nestydatostí“. Za to, že je nazval idioty, se již dříve omluvil. [celá zpráva]

Kalousek je přesvědčen, že Česká republika má v Evropě velice dobré renomé. On sám se účastní jednání ministrů pravidelně, chyběl jen dvakrát: jednou, když kvůli mlze neodstartovalo letadlo, a podruhé, když se v době, kdy vrcholily práce na českém státním rozpočtu nezúčastnil neformálního jednání ve Vratislavi, kde se v té chvíli o ničem důležitém nerozhodovalo. Jiní kolegové z vlády podle něho mají několikanásobně nižší účast na pravidelných setkáních resortních ministrů.

Podle ministra dobrý zvuk ČR rozhodně není zásluhou českých europoslanců, kteří české ekonomické diplomacii prakticky vůbec nepomáhají. „Pokud jsou v parlamentní diskusi aktivní a opakují pozice České republiky, které jsou jim dostupné a jsou s nimi i konzultovány, tak pochopitelně ta republika jede jedním hlasem. Pokud ale na zasedání nejsou, nebo sice jsou, ale mlčí a je jim to jedno, pak zemi příliš nepomáhají,“ prohlásil Kalousek.

Podle něho to, jak mohou pomáhat ČR, by měli vědět především oni sami, a měli by to především od nich očekávat jejich voliči. „Já nevolil tyto pány a jsem tomu věru rád,“ dodal Kalousek. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám