Hlavní obsah

Kalousek: Stát by měl přispět podnikatelům, když jim zavřel provoz

• Aktualizováno
Právo, Stanislav Ptáčník

Pokud se vláda skutečně chce vyhnout velkému počtu bankrotů a krachů malých a středních firem a živnostníků, měla by podpořit nejen jejich zaměstnance, ale také přispět určitou částkou majitelům těchto firem na úhradu jejich fixních nákladů. Ty musejí hradit tak jako tak, i když jsou jejich firmy v důsledku nouzového stavu zavřené a mají buď nulové tržby, nebo jen zlomek tržeb obvyklých.

Foto: Novinky

Miroslav Kalousek

Článek

V diskusním pořadu na TV Prima na to v neděli upozornil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Právě tyto podniky označil za páteř současné i budoucí české ekonomiky.

Postěžoval si, že jako opoziční poslanci už podali čtyři varianty návrhů, jak tento problém řešit, ale vláda je všechny zamítla. Podle Kalouska by výše příspěvku mohla činit aspoň 40 procent prokázaných fixních nákladů.

„Když někomu nařídím zavřít provoz, musím vzít odpovědnost za spoluúčast na fixních nákladech,“ uvedl Kalousek

Vstřícný postup vlády v této věci by podle něj mohl také zamezit množství žalob ze strany poškozených subjektů.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) nevyloučila, že o částečné úhradě fixních nákladů je možné začít znovu diskutovat. „Jako soc. dem. chceme postupovat systémově, postupnými kroky, a my se takové diskusi nebráníme,“ řekla.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ministři posoudí úlevy v odvodech

Maláčová zároveň připomněla, že už v pondělí by měl být ve vládě projednán zásadní návrh na odpuštění či odklad odvodů na sociální a zdravotní pojištění za dobu trvání nouzového stavu, což by pro firmy byla velká finanční úleva a pomoc.

„Je to ale z hlediska státních financí velmi drahé rozhodnutí, v řádu desítek miliard korun. Ale jakmile dojdeme ke shodě, zda a jak by to bylo možné provést, MPSV na tom začne ihned pracovat,“ zdůraznila.

Přehledně: Jak vláda nakonec změnila podmínky příspěvku pro OSVČ

Koronavirus

I podle Kalouska by tento krok mohl výrazněji než již přijatá podpůrná opatření v působnosti ministerstva průmyslu a obchodu přispět k úspěšnému nastartování ekonomiky.

„Apeloval bych na zastropování jen do určitého počtu zaměstnanců. V nejpostiženějším sektorech, jako jsou cestovní ruch nebo gastronomie, bych se přimlouval za odpuštění těchto plateb, dalším by je bylo možné odložit,“ dodal.

MPSV i Maláčovou pochválil za program Antivirus, který byl podle něj slušně nastaven a je funkční. Ministryní vyzval, zda by k urychlení výplat peněz nešlo nejprve vyplatit zálohu, která by se pak po doložení potřebných údajů vyúčtovala s doplatkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám