Hlavní obsah

Kalousek popírá spoluodpovědnost vlády za amnestii

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT odmítl, že by vláda nesla spoluodpovědnost za prezidentovu amnestii, i když ji premiér Petr Nečas spolupodepsal. Proto Kalouskova strana TOP 09, které vadí amnestie, nemíní opouštět vládní koalici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek byl 6. ledna 2013 hostem diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

Článek

„Já, a nejenom já, celá TOP 09 pochopitelně s rozsahem té amnestie nesouhlasí, je pobuřující, nemělo se to stát. Odpovědnost vlády ale není za důsledky, ale za provedení,“ řekl Kalousek.

V tom se však neshodl s advokátkou Hanou Marvanovou. Ta tvrdí, že premiér, a tudíž i vláda, je podpisem ministerského předsedy spoluzodpovědná.

Kalousek uvedl, že důvod, proč premiér kontrasignuje amnestii, je ten, že prezident nemá, jak ji vykonat. „Vláda nemůže být odpovědná za něco, co neučinila, o čem nerozhodovala,“ řekl Kalousek a dodal: „Neměl jsem o tom možnost mluvit s nikým, ani s premiérem ani s ministrem spravedlnosti, protože jsme se o tom dozvěděli z projevu prezidenta.“

Kalousek odmítl snahu sociální demokracie vzít si podpis jako záminku pro odvolání vlády: "Vůbec nevidím jako bagatelní problém tuto amnestii, je to tragédie, nemělo se to stát, nicméně vinit z toho vládu, je jen účelový, zástupný problém pro opoziční divadlo, která nemá pro veřejnost vlastní alternativu."

Bohuslav Sobotka řekl: „Když vláda rozhodnutím premiéra umožnila amnestii, musí nést odpovědnost. Podoba amnestie podkopává důvěru občanů v principy demokratického státu.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám