Hlavní obsah

Kalousek: Nová strana lidovcům konkurovat nebude

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr financí a někdejší šéf KDU-ČSL ve čtvrtek oznámil, že od lidovců odchází. Už delší dobu zvažuje, že založí novou stranu. V rozhovoru pro Právo řekl, že jeho nová strana nebude KDU-ČSL, která se podle něj nyní přiklonila doleva, konkurovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Na stránkách KDU-ČSL jste se rozloučil se svými kolegy ze strany. Kdy oficiálně odejdete? Na víkendovém sjezdu?

Na sjezdu určitě ne. Vzhledem k tomu, že založení nového subjektu je ne rozhodnutá, ale pravděpodobná věc, tak by mé vystoupení na sjezdu mohl kdekdo posuzovat jako snahu použít sjezd k tomu, abych novému subjektu dělal reklamu. To neudělám, nemám v úmyslu na sjezdu nějak zásadně vystupovat.

Ohlásíte to po evropských volbách?

Ano.

Kolik máte podporovatelů?

Zákon přikazuje tisíc podpisů, my jich máme podstatně víc. Osobně mě překvapila podpora všech, kteří mi píší, mailují, oslovují mě a povzbuzují mě k tomu, abychom stranu založili.

Jsou mezi nimi lidovci?

Jsou mezi nimi i křesťanští demokraté, ale neeviduji to. Zdůrazňuji – já stranu neštěpím, ale ve vší slušnosti odcházím. Nemám pocit, že by jí nový subjekt mohl konkurovat, protože KDU-ČSL se jednoznačně rozhodla namířit doleva a být stranou spíše soc. dem. typu, která bude zdůrazňovat křesťanské hodnoty.

Hodně se spekuluje o možné vaší koalici s ODS.

Nejdříve musí strana vzniknout. Když vznikne, tak se nebudeme bránit různým koalicím. Můžeme kandidovat sami nebo v koalici, ale určitě to nebude, že naši členové budou kandidovat na kandidátce jiné strany.

Jednal jste o tom s předsedou ODS Topolánkem?

Do doby než vznikneme se s námi nikdo bavit nebude.

Konzultovat můžete.

Konzultujeme, konzultuji i teď s vámi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám