Hlavní obsah

Kalousek návrhuje omezení výhod poslanců a senátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda KDU-ČSL a sněmovního rozpočtového výboru Miroslav Kalousek ve čtvrtek předložil návrh na omezení některých výhod poslanců a senátorů. Navrhuje například zrušit bezplatnou leteckou dopravu po ČR a omezit výdaje zákonodárců, kteří mají služební auto s kartou na benzín.

Foto: Vratislav Konečný

Vrch Mědník

Článek

Navrhuje rovněž zkrátit jejich diety při zahraničních cestách. Předlohou by se mohla Sněmovna zabývat počátkem února.

Poslanci jsou k předloze vesměs vstřícní. Zrušení některých svých výhod podle zjištění ČTK podporují. Za zbytečnou považují například bezplatnou leteckou dopravu po ČR a takzvané zdvojené cestovní náhrady. Jsou ale proti snížení diet při zahraničních cestách. Zhruba 2,5násobek běžných diet je podle nich adekvátní, protože v zahraničí reprezentují stát a s tím jsou spojeny i vyšší výdaje.

S iniciativou, aby Sněmovna přestala poslancům proplácet lety do Ostravy, přišel Kalousek již dříve. "Každý z nás má cestovní náhrady, proč by kancelář měla hradit ještě (vnitrostátní) letenky," dotázal se tehdy. Poslanci by si tak vnitrostátní letenky museli platit z běžných cestovních náhrad, které mají k platu, a sněmovna by uspořila asi čtyři milióny korun ročně.

Omezení karet na benzín nebo náhrad

Podporu bude mít ve Sněmovně zřejmě návrh, podle kterého by se měly omezit cestovní výdaje členů parlamentu, kteří mají k dispozici služební auto s kartou na benzin. Podle návrhu by si měli vybrat, zda budou používat kartu a z cestovních náhrad jim zůstane 15 procent, nebo si nechají plné náhrady a vzdají se cestovní karty.

Deník Právo již dříve uvedl, že poslanci by si raději ponechali vůz s kartou a vzdali by se finanční náhrady, která se podle vzdálenosti pohybuje od 18 600 do 27 900 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Politici možná přijdou o tisícové prebendy

Poslanci a senátoři by v budoucnu mohli přijít o některé výhody, jimiž dráždí veřejnost. Jde o bezplatnou leteckou dopravu po republice, dvouapůlnásobné diety...

Výběr článků

Načítám