Hlavní obsah

Kalousek k Zemanově nechuti jmenovat profesory: Chudáčkovi se nechce, hodíme to na jiné

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na úterním jednání Sněmovny opět kritizoval prezidenta Miloše Zemana v debatě o novele vysokoškolského zákona. Ten má mimo jiné přenést pravomoc jmenovat profesory z prezidenta na předsedu Senátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

„Máme-li platnou legislativu, nechť se podle ní postupuje,“ nabádal vládu Kalousek.

„Ve vysokoškolském zákoně je napsáno, že nějaká ústavní instituce má povinnost konat. Ústavní instituce řekne: Mně se konat nechce. A ostatní ústavní instituce řeknou: No tak když se mu, chudáčkovi, konat nechce, tak to musíme přehodit na někoho jiného,“ podivil se místopředseda TOP 09.

„Opravdu tady chceme měnit zákony pro vrtochy jednoho jediného člověka?“ dodal.

Podobný názor měl i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který prohlásil, že ve sporu o jmenování profesorů otálí zejména prezident, nikoli Sněmovna. „Na nás se teda nečeká,“ reagoval na slova ministra školství Marcela Chládka, který vybízel poslance, aby místo dohadování začali jednat o tomto návrhu.

Novelu vysokoškolského zákona v pondělí vláda Bohuslava Sobotky přijala jako jeden z devíti zákonů, které nová vláda zdědila po úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka. Zbylých několik desítek návrhů vláda stáhla.

Debata nad terminologií

Stanjura na to konto v úterý položil Sobotkovi dotaz, zda se tyto návrhy budou označovat za návrhy jeho vlády, nebo za návrhy Rusnokovy vlády.

„Předpokládali jsme, že nová vláda stáhne všechny vládní návrhy předchozí Rusnokovy vlády, a chci se tedy zeptat přímo pana premiéra, zda návrhy, které zůstaly v programu, které nejsou staženy, jestli je ode dneška ve shodě s námi budeme označovat jako návrhy Sobotkovy vlády, protože jiná interpretace není možná,“ uvedl Stanjura.

Poukázal při tom na nedávné hlasování o rozpočtu, nad nímž si někteří poslanci myli ruce s tím, že se jedná o Rusnokův rozpočet, nikoli rozpočet nové vlády.

„My to samozřejmě považujeme za návrhy Sobotkovy vlády, ale rádi bychom slyšeli názor předsedy vlády, zda s tímto názorem souhlasí, nebo tady potom v debatě budeme slýchat: ‚Já to tady sice obhajuji za vládu, nicméně to navrhla předchozí vláda, my s tím nemáme nic společného, případně my to tady potom celé přepíšeme a z původního návrhu zůstane pouze jen název a jsme rádi, že můžeme o tom vůbec debatovat,‘" dodal Stanjura.

„Vláda má dvě možnosti. Buď návrhy zákonů, se kterými nesouhlasí, stáhnout, anebo návrhy zákonů, se kterými se ztotožní, převzít za zákony svoje, předkládat je jako návrhy vládní a nést za ně politickou odpovědnost,“ doplnil šéf poslanců TOP 09 Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám