Hlavní obsah

Kalousek: Jediný nezpochybnitelný lídr na pravici je Schwarzenberg

Právo, Jan Martinek

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Právo řekl, že jeho strana je stabilní a v osobě předsedy Karla Schwarzenberga má nezpochybnitelného lídra. Schwarzenberg je podle něj i lídrem celé pravice. „Všichni, kterým tento pohled nevyhovuje, což jsou buď pohrobci opoziční smlouvy, nebo nepřátelé proevropské politiky, se snaží tuto skutečnost nevidět,” řekl Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Pane místopředsedo, jak jste vnímal nedávné veřejné zvažování exprezidenta Václava Klause, zda se vrátit do hry?

Jsem přesvědčen, že parlamentní demokracie je založená na volné soutěži politických stran. Jsem ten poslední, kdo by bránil jakémukoliv subjektu, aby v rámci této soutěže kandidoval do Poslanecké sněmovny. Toto právo má každý starší 21 let. Takže proč by nemohl pan prezident Klaus kandidovat?

Určitě jste ale o tom přemýšlel. Jeho návrat na politickou scénu by nejspíš znamenal menší otřes na české pravici.

TOP 09 je konzervativní pravicová strana, která je přesvědčena, že nejlepší obrana českých národních zájmů je u společného evropského stolu, ve společné diskusi o dalším vývoji v Evropě. Myslíme si, že mnohem hůře se české národní zájmy hájí tak, když se od toho stolu odchází a na ten stůl se jen nadává.

Dělicí linka mezi námi a Klausem je tak výrazná, že by těžko mohl oslovit naše voliče. Asi by oslovil část voličů přesvědčených o tom, že vše zlé přichází z Bruselu a že je potřeba jít od bruselského stolu co nejdál. To nejsou naši voliči, to není naše představa o budoucnosti České republiky.

Co podle vás vypovídá o české společnosti, když se tady vzbuzuje dojem, že spasiteli levice a pravice mohou být opět jen Zeman a Klaus?

Kde jste na to přišel? Nemluvíme o spasitelích, ale o přirozených lídrech. Podíváme-li se na pravou část politického spektra, tak tady je naprosto stabilní konzervativní strana a tou je TOP 09, která má svého nezpochybnitelného lídra Karla Schwarzenberga. To je realita.

Pohled, že lídrem na pravici může být jen Václav Klaus, je buď zbožné přání, nebo kampaň, která nechce připustit, že na pravici je jediná zkonsolidovaná strana s jediným nezpochybnitelným lídrem, a to je TOP 09 a Karel Schwarzenberg. Všichni, kterým tento pohled nevyhovuje, což jsou buď pohrobci opoziční smlouvy, nebo nepřátelé proevropské politiky, se snaží tuto skutečnost nevidět. To ale neznamená, že to skutečnost není.

S ODS tedy na pravici už nepočítáte?

Ale samozřejmě, ODS je demokratická strana ve velkých potížích. Já pevně doufám, že se z těch potíží dostane, a budu jí přitom držet palce.

Z vašeho nedávného rozhovoru i z nedávného vyjádření Karla Schwarzenberga jsem měl dojem, že máte obavy označit se za „pravicovou“ stranu.

To je celkem logická reakce Karla Schwarzenberga jako člověka, který pobyl v celé Evropě. V zemích na západ od nás se proudům, které se u nás označují za „pravicové“, důsledně říká „konzervativní“. Pojem „pravicový“ tam popisuje extremisty.

Naši přirození partneři v Evropské lidové straně, CDU nebo CSU, což jsou podle našeho názvosloví pravicové strany, by nikdy o sobě neřekli, že jsou pravicové. V jejich zemích jsou pravicoví strany extremistické strany. U nás jsou ty pojmy trochu posunuté, my můžeme směle říkat, že jsme konzervativní pravicová strana, a kdybyste tak označili CSU, což rozhodně nejsou žádní levičáci, naopak je to jedna z nejpravicovějších stran v Evropě, tak se urazí.

Budete lídrem kandidátky ve Středočeském kraji. Zde se utkáte například s Andrejem Babišem. Je to pro vás soupeř?

Mně je to úplně jedno. Zásadní střet se odehraje mezi TOP 09 a ČSSD a to bude střet o svobodu. Já budu usilovat o každý hlas a o co nejlepší výsledek.

Na jihočeské kandidátce TOP 09 a Starostů má být Juraj Thoma, který je obviněn z trestného činu, navíc nemá úplně nejlepší pověst. Nevadí vám to?

Pan Thoma je docela dobrý primátor Českých Budějovic. Nemá to snadné, protože je obviněn, a já vůbec netuším, zda je nebo není vinen. Dívám se na něj jako na nevinného. Poslední dobou obvinění politiků prší jako déšť, otázka je, kolik obvinění je skutečně opodstatněných a kolik ne.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09)

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg

Celý rozhovor čtěte v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám