Hlavní obsah

Kalousek: dům jsme firmě IDOS zaplatili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf lidovců Miroslav Kalousek v pátek odmítl, že by firma IDOS, která patřila jeho švagru Lubomíru Kašákovi, platila stavbu rodinného domu v Bechyni, jak naznačily páteční Hospodářské noviny (HN).

Foto: Policie ČR

Opilý senior zaparkovat řádně nedokázal

Článek

Podle nich Kalouskův dům stavěl IDOS ve stejné době, kdy se podílel na stamiliónové zakázce na rekonstrukci pražské vodárny v Podolí. Tehdejší ředitel IDOS Milan Čmuchař deníku řekl, že se stavba Kalouskova domu dala "rozpustit" do akcí, které provázely opravu vodárny.

Podle Kalouska je však financování stavby doložitelné. "Mám schovanou - i když mi to žádný zákon neukládá - smlouvu o dílo s firmou IDOS a doklad o zaplacení všech dodávek. Ta práce, na kterou smlouva je, byla odvedena a já tu práci zaplatil. Na to mám doklady, které mohu ukázat. Je vcelku pochopitelné, že má-li bratr (manželky) stavební firmu, tak se nedělá výběrové řízení," řekl.

Uvedl, že faktury jsou dohromady na 2,2 miliónu korun s tím, že část z této částky - 860 tisíc korun - splácel Kašákovi, který byl spolumajitel firmy, tři roky. Zbytek nákladů do uváděné ceny domu, tedy do 2,5 miliónu korun, představuje mj. čistička za 200 tisíc Kč či oplocení.

"Na jakýkoli účelový a komerčně dohodnutý útok dvojice Surňak - Slonková budu reagovat už jenom žalobou," dodal Kalousek s narážkou na premiérova externího poradce a novinářku HN.

Kalousek také reagoval na otázku ohledně zdanění směnky na 6,5 miliónu korun, kterou jeho manželka zaplatila za byt v Praze Veleslavíně.

Podle Kalouska je to nyní věcí právníků: "Do konce dubna moje žena má podat daňové přiznání a také ho podá. Pokud vím, tak její právník zastává názor, že jde o tzv. příslib budoucího daru, takže zřejmě půjde o daň darovací. V této chvíli si ale netroufám přesně říci, zda to tak bude. Bude-li mít správce daně jiný názor, pak žena zaplatí takovou daň, jaké bude definitivní rozhodnutí," řekl Kalousek Právu.

Směnku vystavil Kašák své sestře, Kalouskově manželce. Podle manželů Kalouskových byla směnka součástí rodinného vyrovnání po Kašákově smrti. (zr)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám