Hlavní obsah

Kalendárium z orloje nahradí fototapeta, turistům se zavře věž

– Praha

Výměnou desky kalendária z orloje za fototapetu pokračuje tento týden rekonstrukce věže pražské Staroměstské radnice. V pátek se zastaví věžní hodiny a budou demontovány jejich ručičky a hodinový stroj. Příští čtvrtek se věž až do listopadu uzavře pro turisty. Orloj by se měl po opravách vrátit do podoby z 19. století. Kromě něj bude opravena také kaple a věž. Rekonstrukce vyjde na 50 miliónů korun.

Výměna desky kalendária z orlojeVideo: Novinky

 
Článek

Orloj bude rozebrán, do původního stavu včetně mechanického pohonu s dřevěnými bubny a konopnými lany se vrátí i stroj. Nepůvodních úprav bude zbaven také zvenčí. Očištění a nová výmalba čeká ciferníky i sochy, při opravách se bude vycházet z dochovaných dobových popisů orloje. Pomalována bude nově i spodní strana stříšky, která orloj zakrývá.

„Dnes bude sundáno kalendárium, jehož autorem je Josef Mánes. To, co dneska návštěvníci hlavního města vidí, už je kopie z rukou Bohumíra Číly. V rekonstrukcích, které probíhaly v letech minulých, tedy v roce 1994 a 2005, na kalendárium nedošlo,“ řekl Novinkám pražský radní Jan Wolf.

Nevěděli, kolik kalendárium váží

Demontáž kalendária nebyla jednoduchá už z toho důvodu, že nikdo neměl přesné údaje o jeho hmotnosti.

„Zezadu se musí odstrojit nátahový mechanismus a celé kalendárium bude poté vysunuto a odvezeno k restaurátorovi. Poveze se to k panu Houskovi, který je pasíř, a bude se vyrábět nová deska, která se bude malovat,“ uvedla pro Novinky Mariana Nesnídalová ze společnosti L - HAINZ, která má opravu orloje na starosti.

Původní kalendárium se po opravách už nevrátí, bude vyrobena jeho replika.

Lidem se uzavře věž

V pátek 26. května a potom od 1. června bude uzavřena pro turisty věž. S jejím znovuotevřením se počítá od 1. ledna příštího roku. Loni ji navštívilo přes 860 000 lidí a byla tak jednou z nejnavštěvovanějších pražských památek.

Opravuje se také interiér kaple ve věži. Při demontáži oltáře se po odsunutí horní desky podařilo minulý týden objevit papír s poznámkami kameníka z roku 1888 o dokončení oltáře, s přípiskem z roku 1952 na jeho rubu.

„Oba texty jsou psané obyčejnou tužkou, obsahují krátké oznámení - v prvním zápisu o dokončení oltáře, ve druhém o dokončení poválečných oprav - a také podpisy tehdejších mistrů kameníků," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Papír se do útrob oltáře po opravě vrátí, přibude i další, současný vzkaz.

Opravované části radnice budou zakryté plachtou s fotografií radnice a orloje. Lidé ale mohou rekonstrukci sledovat přes internet. Na webu Prahy byla zřízena speciální stránka, na níž bude také přenos z webkamery namířené na věž radnice.

Staroměstská radnice v Praze byla založena roku 1338. Tvoří ji komplex několika domů. Ve 20. století bylo vypsáno několik architektonických soutěží na přestavbu a dostavbu radnice. Většina si kladla za cíl zaplnit prostor po zbouraném novogotickém křídle. Všechny však skončily buď bez vítězů, nebo se vítězné návrhy nikdy neproměnily v realitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám