Hlavní obsah

Kácet, nebo ne? Tomograf za 400 tisíc určí zdraví stromu

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Stejně jako lidé i stromy bývají nemocné. Proto městská část Praha 5 pořídila speciální přístroj - tomograf v hodnotě 400 tisíc , který má zjistit, zda už je strom zralý na pokácení. Obec si od toho slibuje výrazné urychlení a zjednodušení péče o porost.

Kácet nebo nekácet? Stromový tomograf za 400 tisíc korun určí zdraví stromuVideo: Novinky

 
Článek

Přístroj dokáže pomocí ultrazvuku odhalit, zda je strom zdravý, či v sobě obsahuje skrytou hnilobu nebo dutiny. U takového stromu pak může hrozit zřícení, čímž hlavně v parcích nebo na hřištích může ohrozit lidské životy.

„Tomograf funguje na základě přenosu ultrazvuku, kdy jsou do stromu natlučeny sondy. Jsou zhruba deset až dvanáct centimetrů od sebe. Natloukají se do takzvaného stromového pletiva, pod kůru zhruba centimetr, kde je aktivní zóna stromu,“ popsal Jan Zeman ze Správy veřejného prostranství a zeleně Prahy 5.

Měření trvá zhruba půl hodiny, výsledek stroj automaticky zaznamenává do grafu. Zatímco zelená barva značí zdravý stav, modrá naznačuje, že v místě se nachází dutina. Podle Zemana to však neznamená, že je nutné strom hned pokácet, jelikož takový strom může vydržet i další desetiletí.

„I na základě toho je dobré si pozvat dendrology, kteří ještě navíc udělají průzkum, protože městská část nechce směrodatně kácet stromy. Není to dneska žádoucí, je jich málo. Ovzduší není úplně kvalitní, aut je hodně, takže městská část tu není proto, aby kácela kdejaký strom,“ uvedl.

Foto: Novinky

Měření se automaticky zaznamenává do počítače.

Na území Prahy se jedná o unikátní opatření. „Jsme jediná městská část, která si stromový tomograf pořídila. Máme velký podíl zeleně a na jakoukoliv změnu klimatu, vodních podmínek a podobně, reaguje každý strom zvlášť,“ uvedl místostarosta Prahy 5 Martin Slabý (za ANO).

Na území páté městské části se dohromady nachází na pět a půl tisíce stromů a zvát si na každý strom odborníka bylo podle Slabého zdlouhavé, a hlavně finančně náročné.

Investice do tomografu vyšla na 400 tisíc korun. Podle místostarosty by se peníze měly městu vrátit do dvou let. Zároveň uvažují, že by v budoucnu tomograf poskytli i občanům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám