Hlavní obsah

Kabinet chce přidat ročně 3,5 miliardy na státní pojištěnce

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda chce v příštích třech letech přidat 3,5 miliardy ročně na státní pojištěnce. Návrh ministerstva zdravotnictví odsouhlasil na svém pondělním jednání Sobotkův kabinet, sdělil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD)

Článek

„Pravidelná valoriazce přinese do systému veřejného zdravotnictví v příštích třech letech každý rok tři a půl miliardy korun navíc, kumulativně za každý další rok. Dovolí to zvyšování platů ve zdravotnictví, ale je to klíčové pro koncentraci na drahou medicínu. Dramaticky nám totiž rostou náklady například na léčbu pro onkologicky nemocné pacienty nebo na léky na roztroušenou sklerózu,” sdělil Ludvík.

Novelu, která by navýšila odvody na zdravotním pojištění pro roky 2019 a 2020, musí ještě schválit Sněmovna a Senát. Od následujícího roku by tedy lidé měsíčně na zdravotním pojištění zaplatili o 49 korun více, tedy 969 korun. V případě schválení parlamentem by se odvody na zdravotní pojištění v roce 2020 zvýšily na 1067 korun za měsíc.

Koaliční roztržka

Valorizací zdravotního pojištění se vláda zabývala již v létě. Ministerstvo zdravotnictví navrhovalo navýšit platby v příštích třech letech o 4,3 miliardy, 3,6 miliardy a 3,8 miliardy. Kvůli koaličním sporům se ovšem projednávání utnulo.

Nakonec se ministr financí Andrej Babiš (ANO) s ministrem Miloslavem Ludvíkem na kompromisním řešení, tedy na částce 3,5 miliardy ročně.

Stát platí zdravotní pojištění za téměř šest miliónů plátců, mezi nimi jsou především děti, senioři a nezaměstnaní.  Letos dosahuje vyměřovací základ 6814 korun, měsíční platba za jednoho pojištěnce tedy činí 920 korun. Valorizace zdravotního pojištění se stala v posledních letech předmětem sporů, a proto se mezi léty 2010 až 2013 vůbec nenavyšovala a systém zdravotního pojištění vyčerpal své rezervy.

Reklama

Výběr článků

Načítám