Hlavní obsah

K žádné manipulaci nedošlo, poslanci zaměnili usnesení a zápis

Novinky, jas
Aktualizováno

Zejména opoziční poslance v pátek při projednávání novely školského zákona zaskočila informace o tom, že údajně došlo ke změně zápisu ze středečního jednání školského výboru, na němž měl být odvolán jeho šéf Jiří Zlatuška (ANO). Opozice hovořila o podvodu a porušení pravidel Sněmovny. Záhy se však ukázalo, že šlo takříkajíc o bouři ve sklenici vody a k žádné manipulaci se zápisem nedošlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Zlatuška (ANO)

Článek

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura kolegy nejdřív upozornil, že zápis neodpovídá skutečnosti a neobsahuje popis jednání, na jehož základě byl Zlatuška nejprve na návrh ANO odvolán. (Poslanecký klub strany ho pak ve funkci o několik hodin později podržel. [celá zpráva])

František Vácha (TOP 09 a Starostové) posléze poukázal na to, že dokument byl mezitím změněn, avšak bez vědomí ověřovatelky a místopředsedkyně Vlasty Bohdalové (ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šéfka mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) to označila za podvodné jednání a porušení pravidel Sněmovny a spolu s kolegy požádala, aby byla celá věc řešena.

Poslanci zaměnili usnesení a zápis

Poslanec Vácha Novinkám po skončení schůze osvětlil, že došlo k nedorozumění.

Kolega Stanjura podle něj omylem zaměnil jedno ze dvou usnesení výboru se zápisem z jednání. „Tyto soubory jsou až se zpožděním převáděny do jiných formátů a poslanec proto kvůli rozdílným časům editace nabyl dojmu, že mohlo být se zápisem manipulováno,” uvedl.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec František Vácha (TOP 09 a Starostové)

Celou záležitost záhy osvětlil kolegům ještě na schůzi, nicméně mezitím došlo ke svolání mandátového a imunitního výboru, a proto bude celou záležitost vysvětlovat ještě jednou.

Reklama

Související témata:

Související články

Chládek protlačil nový školský zákon

Sněmovna v pátek schválila komplexní novelu školského zákona. Norma předložená ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD) řeší zavedení podpory pro žáky se...

Výběr článků

Načítám