Hlavní obsah

K výročí srpna 1968 promluví v České televizi slovenský prezident Kiska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti úterního 50. výročí vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa promluví ke Slovákům i Čechům slovenský prezident Andrej Kiska. Jeho projev, o který Kiska mimořádně požádal slovenská veřejnoprávní média před pár dny, bude živě přenášet i Česká televize, potvrdila mluvčí ČT Karolína Blinková.

Foto: Kancelář prezidenta SR, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Slovenský prezident na rozdíl od české hlavy státu cítí potřebu vystoupit v den 50. výročí okupace před občany.

Miloš Zeman ústy mluvčího Jiřího Ovčáčka již dříve avizoval, že žádné veřejné vystoupení neplánuje.

„Svůj odvážný projev už pan prezident pronesl. Když za počínající normalizace prohlásil, že nesouhlasí s okupací. Za tento postoj byl vyhozen z práce, z Vysoké školy ekonomické,” napsal na Twitteru.

Zeman se projevů k výročí srpnových událostí zdržel i v minulých letech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Zemanovo mlčení okomentovala místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová-Adamová.

„Už delší dobu plní Andrej Kiska funkci stínového prezidenta pro ty z nás, kteří jsme znechuceni politikou našeho rezidenta. Jsem proto ráda, že on nebude k 'výročí' okupace mlčet a my si budeme moct poslechnout státnický projev, za který se nebudeme stydět,” uvedla na Twitteru.

Její stranický šéf Jiří Pospíšil pozval prezidenta alespoň na pietní akt do Muzea Kampa.

Foto: Petr Horník, Právo

Památku obětí okupace Československa v roce 1968 uctili lidé ve čtvrtek i u Českého rozhlasu.

Fakt, že se český prezident zdrží komentáře, uvítala i poslankyně ODS Jana Černochová. „Mlčení prezidenta kdykoliv je pro všechny, myslím, spíše pozitivní zprávou. Za skupinu Hrad a spol. k výročí srpna 1968 již v uplynulých dnech beztak dost řekl Vojtěch Filip,” uvedla v narážce na slova šéfa komunistů, který okupaci přiřkl na vrub Ukrajincům. [celá zpráva]

Zeman v souvislosti s výročím srpna 1968 neplánuje žádnou akci. Nezúčastní se tak ani piety, která proběhne v úterý před polednem u budovy Českého rozhlasu na Vinohradské ulici.

Podle Hradu prezident, který se na veřejnosti neobjevil už řadu dní, v pondělí odeslal trojici kondolencí v souvislosti s povodněmi v Indii a úmrtím bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana.

Reklama

Výběr článků

Načítám