Hlavní obsah

K seniorům jen s testem, rychlé ale chybějí

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu se po dvou měsících otevřou domovy seniorů pro návštěvy. Mnozí senioři se ale příbuzných nedočkají. Podmínkou pro vstup do domova jsou totiž nejen roušky či respirátory, ale i testy staré maximálně dva dny. Jenže antigenní testy, které dávají výsledky do dvaceti minut, nejsou běžně dostupné a na výsledky PCR se čeká i dva dny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Navíc mnohé domovy testy návštěvám na místě provádět nebudou, ačkoliv jim to doporučilo ministerstvo práce a sociálních věcí, které testy proplatí. Nemají na to kvalifikované lidi, tedy zdravotníky.

„Poskytovatel sociálních služeb nemá povinnost toto testování zajistit svými zaměstnanci,“ píše MPSV v pokynu domovům.

Některé domovy předem upozorňují návštěvníky, že si testy musí zajistit na vlastní náklady.

Čeká se nápor

Pro rodinné příslušníky to znamená objednat se na klasický PCR test jako samoplátce. Ty stojí kolem 1800 korun, a protože výsledek může dojít až za dva dny po testování, měli by si lidé na test zajít s předstihem. Jenže registrace na návštěvu v domově se musí také uskutečnit v předstihu dní až týdnů. Antigenní testy, které jsou levnější než PCR metoda, jsou dostupné samoplátcům jen velmi výjimečně, na některých klinikách stojí 600 korun.

Nová mobilní laboratoř v Praze dokáže vyhodnotit vzorky do dvou hodin od odběru

Koronavirus

„Testy může provádět pouze zdravotnický personál, který je v sociálních službách v minimálních počtech a už je na hraně svých možností. Od jara musel zvládnout péči o nemocné covidem-19, testování rychlotesty, nyní antigenními testy,“ řekl Jan Vandík z kanceláře zlínského hejtmana.

Zlínský kraj očekává, že se v domovech sociálních služeb od soboty netrhnou s návštěvami dveře. „Zájem o návštěvy ze strany příbuzných je obrovský. Stále ale bude nutné návštěvy usměrňovat a organizovat. Každá návštěva musí mít respirátor,“ řekl Vandík.

Ochrana dýchacích cest je podle MPSV povinná ve všech zařízeních, a to minimálně respirátor třídy FFP2 či KN95 bez výdechového ventilu. Respirátory si lidé musí přinést sami, domovy jim je poskytovat nemohou.

Některé domovy budou mít pro návštěvy k dispozici návleky na obuv.

Raději bez dětí

Ta zařízení, která mají dostatečnou kapacitu na otestování návštěvníků, musí zřídit před budovou samostatné odběrné místo.

Návštěvníci do nich musí vstoupit jednotlivě, podstoupit test výtěrem z nosohltanu a patnáct minut počkat na výsledek. Ti, kteří jsou pozitivní, musí okamžitě odejít.

Příprava testů návštěv u seniorů drhne

Domácí

Některé domovy návštěvy kvůli opatřením omezily, svého příbuzného tam lidé mohou navštívit maximálně ve dvou, nejvýše jednou týdně a strávit s ním nejdéle hodinu. Některá zařízení také nedoporučují vstup dětem, které mohou být tichými přenašeči covidu, nemoc se u nich neprojevuje žádnými nebo mírnými příznaky.

Testování není podle ministerstva potřeba, pokud návštěva jde za osobou v terminálním stadiu nevyléčitelné nemoci či nezletilým klientem sociálních služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám