Hlavní obsah

K policii a strážníkům se za koronaviru hlásí víc lidí

Právo, Jakub Kotalík

Náboráři bezpečnostních složek si mohou mnout ruce. Zpomalení ekonomiky a nejisté pracovní vyhlídky nahnaly zájemce o práci k státní i městské policii, která nabízí stabilní zaměstnání i v době krize.

Foto: Petr Horník, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Větší zájem o práci pro stát je patrný od vypuknutí koronavirové epidemie. Řada lidí přišla o práci, další usoudili, že veřejná sféra znamená jistý výdělek. Napovídá tomu od dubna pravidelně se zvyšující návštěvnost policejního náborového webu a také počet vyplněných internetových formulářů pro zájemce. Letos v červenci jich policie napočítala 723, loni pouze 232.

„Zvýšený zájem o práci u Policie ČR evidujeme přibližně od dubna na základě dat o přístupech na naše webové prezentace. Zároveň i dle informací z jednotlivých krajských ředitelství můžeme potvrdit, že se uchazeči ve zvýšené míře dotazují na možnost pracovat u našeho sboru,“ sdělil Právu mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Vrátit se k oboru bude těžké, myslí si třetina propuštěných kvůli krizi

Ekonomika

Údaje z policejního náborového webu ukazují, že oproti lednu byla jeho návštěvnost v červenci takřka dvakrát vyšší. Policie eviduje téměř 44 tisíc přístupů.

Právě v červenci také začala nová náborová kampaň.

„Je obtížné predikovat, zdali současná vlna zájmu vychází z postkoronavirové krize, anebo ze zvýšené aktivity směrem k veřejnosti. Každopádně přijímací proces je dlouhodobá záležitost trvající v řádu měsíců,“ uvedl Moravčík.

Příjímací řízení do policejního sboru se skládá z psychologického vyšetření, prověrky tělesné zdatnosti a testu zdravotní způsobilosti. Trvá obvykle tři měsíce, takže větší zájem se na počtech policistů projevuje se zpožděním. Už červenec byl letošním nejúspěšnějším měsícem, co se týká nástupu nových příslušníků. Nováčků v řadách policie přibylo 184.

Nezaměstnanost v červnu stoupla na 3,7 procenta

Ekonomika

Zvýšený zájem lidí o práci u sboru policejní šéfy těší. Státní policie se totiž potýká s dlouhodobým podstavem. Aktuálně chybí k naplnění tabulkových míst 3500 příslušníků. Tradičně největší podstav panuje v Praze, kde schází 870 lidí, a ve Středočeském kraji, kde by mohli přijmout ještě necelé čtyři stovky policistů.

Právě do těchto regionů ministerstvo vnitra nově namířilo pomoc ve formě stabilizačních příspěvků. Od srpna do konce roku dostanou tamní policisté 2500 až 5000 korun k výplatě. Nováčky rovněž lákají na náborový bonus 150 tisíc korun.

Falešný policista v uniformě a s majáky zastavoval řidiče na Uherskohradišťsku

Krimi

V kurzu městská policie i armáda

Podstav policejního sboru se nicméně neustále prohlubuje navyšováním tabulkových míst kvůli strategii rozvoje policie, plánuje se například vybudování nových dálničních oddělení. V dubnu takto přibylo v tabulkách 500 nových míst, od nového roku má přibýt dalších tisíc.

Většímu zájmu se v posledních měsících těší i pražská městská policie. „Po ukončení nouzového stavu jsme zaznamenali zvýšený zájem uchazečů o práci u městské policie. Již nyní probíhá testování zájemců ve více dnech. Předpokládáme, že tento trend by mohl i nadále pokračovat,“ řekla Právu mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Podle ní zájemci oceňují stabilitu zaměstnání, kterou městská policie zajišťuje i v době krize. V současnosti chybí do plného stavu 2520 strážníků přibližně 380 lidí.

Koronavir pomohl zaplnit i armádní náborová střediska. Letošní plán nabrat 2000 nových lidí armáda už splnila, informovalo Právo v červenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám