Hlavní obsah

K pietnímu místu mířily stovky truchlících

Novinky, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

K pietnímu místu zřízenému v hale karlovarského krajského úřadu k uctění obětí tragédie havarovaného autobusu v jižních Čechách směřovaly v pondělí stovky truchlících pozůstalých příbuzných a známých.

Foto: Dana Smrčková

Slavnostního otevření expozice se ujal Petr Kubín a Marie Leskovjanová.

Článek

"Jenom během dopoledne se zde vystřídalo zhruba pět set lidí," uvedl mluvčí krajského úřadu Tomáš Svoboda. K pietnímu místu ve vestibulu úřadu přinášeli stovky květin, věnců a zapalovali svíčky. "Od rána se nestalo, že by bylo u pietního místa prázdno," dodal Svoboda.

Mezi přicházejícími byli kolegové ze zaměstnání, sousedé nebo například spolužáci. "Mezi mrtvými jsou údajně i tři studentky ostrovského gymnázia. Dopoledne tu byli spolužáci rozloučit se s nimi. Zdrcení si posedali všichni na schody úřadu a nevěřili tomu, co se stalo," těžko hledal slova mluvčí.

"Přinesla jsem kytku Štěpánce Drobné od nás z Obchodní akademie. Než odjela do Alp, tak mi vyprávěla, jak se tam těší," klopila oči její spolužačka a rozplakala se. "Je to neštěstí, které nemá obdoby. Nikoho jsem osobně neznal, ale musel jsem se zastavit a zapálit alespoň svíčku," uvedl asi pětadvacetiletý mladík.

"Znala jsem malou holčičku Pudilových, protože mám stejně staré dítě. Musela jsem sem zajít. Je to strašné přijít o tak malé dítě," řekla žena po třicítce.

"Známí nám před časem vyprávěli, že se chystají do Alp na lyžování. Nechtěli jsme jim volat, tak jsme se přišli přesvědčit přímo sem, zda náhodou nebyli v autobusu," vysvětlili svoji účast na tryzně manželé v důchodovém věku. "Naštěstí jsme tam jejich jména nenašli, ale za to jsme tam objevili jméno mého bývalého spolupracovníka z někdejšího výzkumáku v keramické škole. U jmen ale chybějí data narození, tak nevíme, zda to není jeho syn," krčila rameny důchodkyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám