Hlavní obsah

K miliónovému dárci se nikdo ze sociální demokracie nehlásí

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sponzorské dary vynesly ČSSD v loňském roce 23,8 miliónu korun, ukazuje výroční zpráva, kterou strana zveřejnila včera. Nejviditelnější dar – milión korun – ČSSD dostala od realitní firmy Filler, s. r. o., se sídlem v Prušánkách na Hodonínsku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Já se k tomu nechci vyjadřovat, nemám důvod,“ řekl v pondělí Právu majitel firmy Pavel Nosál, když Právo zjišťovalo, jaký motiv ho k vysokému daru vedl.

Podle místopředsedy ČSSD pro hospodaření Martina Starce není proč dar komentovat. „U nás musí auditor prověřovat všechny dary dvakrát do roka. Ti dárci nám je dali proto, že chtěli přispět sociální demokracii. S některými dárci proběhlo i osobní setkání,“ řekl Právu Starec.

Dodal, že dary přijímali zástupci ČSSD v krajích, okresech nebo na centrální úrovni. Kdo konkrétně jednal se společností Filler, nedokázal Starec Právu říct.

Můj názor je, že by všechny strany do budoucna měly mít zakázané přijímání darů od právnických osob a měla by být omezena výše darů od fyzických osob. Pokud by nebyly zakázány dary od firem, měl by být limit jeden nebo dva milióny korun
Jeroným Tejc, poslanec ČSSD

Sponzora, který má podle obchodního rejstříku v předmětu činnosti i nákladní dopravu a podle informací na internetu nabízí služby na Hodonínsku a Břeclavsku, nezná ani Jiří Janda, který ještě loni šéfoval okresnímu výboru ČSSD v Hodoníně. „Okresní výbor nic takového neschvaloval. Do naší okresní pokladny nic nepřišlo. Rád bych se s panem Nosálem setkal,“ řekl Právu.

Právě ČSSD je jednou ze stran, která ve Sněmovně proti firemním darům pro strany hlasitě vystupuje a chystá zákon o financování politických stran.

„Já se těžko mohu vyjádřit ke konkrétnímu daru. Ten od společnosti Filler je poměrně vysoký, ale vůbec netuším, co je to za společnost a jaký má vztah k ČSSD,“ řekl Právu jihomoravský poslanec a šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc.

„Můj názor je, že by všechny strany do budoucna měly mít zakázané přijímání darů od právnických osob a měla by být omezena výše darů od fyzických osob. Pokud by nebyly zakázané dary od firem, měl by být limit jeden nebo dva milióny korun,“ dodal Tejc.

Štědří dárci ČSSD

Stejně se k informaci postavil i soc. dem. ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. „O daru ani dárci nic nevím. ČSSD spolu s lidovci podporuje uzákonění limitu na dary politickým stranám.

V koaličním jednání limitům brání jen ANO,“ řekl Právu. „Osobně bych podpořil zákaz darů od právnických osob, pro všechny musí platit stejná pravidla,“ dodal.

Firma Filler nebyla jediná ze štědrých firem. Strojírenská společnost Sigma Group poslala sociální demokracii 600 tisíc korun. Milan Šimonovský, předseda představenstva, Právu řekl: „ČSSD podporuji léta. Jsem ekonom a líbí se mi, jakou ekonomii soc. dem. prosazuje.“

Půl miliónu korun ČSSD dostala od developerské společnosti Proxy Development. Ostatní dary se pohybovaly v řádech tisíců až statisíců.

Schodek ČSSD i ODS

Dar každopádně přišel ČSSD vhod. Stejně jako na ODS se na loňském hospodaření podepsaly troje volby. Partaji tak pomáhali i její výrazní představitelé: například premiér Bohuslav Sobotka poslal 91 tisíc, ministr vnitra Milan Chovanec a europoslanec Pavel Poc dali každý 250 tisíc, europoslanec Miroslav Poche o 50 tisíc méně.

Soc. dem. skončila ve schodku 47,5 miliónu. Hůř než ČSSD je na tom ODS, která skončila v minusu 51,9 miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám