Hlavní obsah

K demolici je zatím 69 domů, škody na veřejném majetku budou přes 12 miliard

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tornádem postižené oblasti na jihu Moravy bylo poškozeno zhruba 1200 rodinných domů, přičemž zatím bylo označeno 69 z nich, které bude zřejmě nutné strhnout. Přesné informace o tom by měly být známy v nejbližších hodinách. Novinářům to v neděli řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Škody na veřejném majetku odhadl v České televizi na 12 miliard korun, na soukromém budou násobně vyšší.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSl) uprostřed, vlevo ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil a vpravo ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán

Článek

Objekt jeden po druhém obcházejí stavební odborníci. Pokud je neobyvatelný, udělají na jeho fasádě na viditelném místě kříž, což znamená, že bude patrně nutné jej strhnout.

U poničeného kostela v Moravské Nové Vsi proběhla bohoslužba

Domácí

„Musíme všechny tyto objekty projít znovu, protože rozhodnout o demolici, to není jen tak. Pak se rozhodne, které ze zničených objektů je nutné strhnout neprodleně, protože bezprostředně ohrožují životy a u kterých lze ještě počkat,“ vysvětlil Grolich.

Foto: Petr Horník, Právo

Kostel v Moravské Nové Vsi se sutinami z poničených domů.

Foto: Petr Marek, Právo

Následky řádění větrné smršti v Mikulčicích.

Foto: Petr Marek, Právo

Z domu Ivana Irši je po přechodu tornáda jen torzo.

Zdůraznil, že momentálně se pilně pracuje na odvážení sutin a opravě střech stovek domů. Ulice tornádem zasažených obcí jsou plné hromad odpadků, nákladních aut a hasičů a dobrovolníků. V první řadě je nyní podle hejtmana nutné vyčistit a zprůchodnit ulice.

Přijeďte pomoci, kraj dal dobrovolníkům zelenou

Domácí

Po důkladné kontrole domů budou ty z nich, u nichž bude s definitivní platností rozhodnuto o demolici, zapáskovány. Za obcemi vznikají provizorní skládky, kam je odpad deponován a postupně bude odvážen dál. Vznikají již obdobné plochy, na nichž bude skladován stavební materiál, desky a latě, které budou využívány k nové výstavbě.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Úklid v Moravské Nové Vsi je v plném proudu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Poničený dům ve Stebně na Lounsku

Tornádo způsobilo rozsáhlé škody v obcích Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice a v hodonínské místní části Pánov. Škody se teprve vyčíslují.

Reklama

Výběr článků

Načítám