Hlavní obsah

Jurečka zvažuje, že se postaví Bělobrádkovi

Právo, val, dan, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek bude na květnovém sjezdu strany obhajovat funkci předsedy. Naznačil, že to bude jeho poslední kandidatura. Vyzyvatelem se možná stane první místopředseda Marian Jurečka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marian Jurečka přišel ve středu na setkání s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Kdo bude sedět v týmu místopředsedů, zůstává s otazníkem. Lidovečtí předáci budou o svých kandidaturách rozjímat zřejmě i přes Vánoce.

„Domnívám se, že jsou věci, které jsem udělal špatně, jsou věci, které jsou chybné, a především vytížení, které mám, mi nedovoluje dělat všechny věci tak, jak bych si představoval,“ zhodnotil své působení Bělobrádek na tiskové konferenci při zasedání celostátní konference KDU-ČSL.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Nicméně po širokých konzultacích i se zkušenými kolegy ze strany jsem se rozhodl, že protentokrát ještě budu v květnu znovu kandidovat a usilovat o předsedu strany. S tím, že to bude pravděpodobně na delší dobu moje poslední kandidatura na předsedu,“ dodal.

Prohlásil, že role předsedy znamenala vrátit KDU-ČSL zpátky do Sněmovny a finančně a personálně ji stabilizovat. „Obecně lze říci, že všechny tři cíle jsou splněny,“ řekl.

Korunní princ

Zároveň zkritizoval novináře, kteří spojovali spekulace o jeho konci v čele strany s chorobou – roztroušenou sklerózou. „Zcela kategoricky popírám všechny lži a pomluvy o tom, že by to byla otázka mého zdravotního stavu. Tato celá záležitost má především rovinu rodinnou, toho, jak málo času mám na svoji rodinu,“ dodal.

Vypadá to, že další funkční období v roli šéfa strany by mohl Bělobrádkovi překazit leda ministr zemědělství Marian Jurečka, který zvažuje, že bude na vrchol kandidovat. „To nevylučuji, budu to samozřejmě zvažovat, pokud takovou nominaci dostanu,“ přiznal v pátek Právu. Podobně zvažuje obhajobu svého dosavadního místopředsednického křesla.

Bude tlačenice?

Kromě europoslance Tomáše Zdechovského se nikdo neodvážil Právu naplno přiznat, že na křeslo místopředsedy pomýšlí.

Foto: KDU-ČSL

Tomáš Zdechovský

„V tuto chvíli bych bral funkci místopředsedy pro evropské záležitosti, abych měl na starosti vztah mezi KDU-ČSL a Evropskou unií a Evropskou lidovou stranou. Aby KDU-ČSL hrála i evropskou roli v lidovecké frakci,“ řekl Právu.

O post ve vedení se bude nejspíš ucházet i místopředseda Sněmovny a lidovců Jan Bartošek. „Zvažuji to,“ napsal Právu v esemesce.

Sousloví se stalo v kruhu lidovců oblíbeným. „Uvažuji o tom,“ napsala ke své kandidatuře Právu místopředsedkyně KDU-ČSL Zuzana Roithová.

Jasno nemá ani místopředseda Roman Línek. „Doposud nejsem definitivně rozhodnut. Svůj postoj oznámím až v rámci stranických konferencí v našem Pardubickém kraji v roce 2015,“ napsal Právu.

Teprve uvidí i ministr kultury Daniel Herman. „V tuto chvíli pokládám tuto otázku za předčasnou. Všechny kroky budu konzultovat nejprve s vedením strany,“ napsal Právu.

Nominace dávají orgány strany od února do května.

Reklama

Výběr článků

Načítám