Hlavní obsah

Jurečka: Je potřeba, aby STAN zlepšil komunikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je potřeba se poučit ze situace, kdy ve čtvrtek senátoři zamítli vládní novelu pandemického zákona. Lídři stran z řad vládních a poslaneckých lavic by měli podle něj zlepšit komunikaci s kolegy v Senátu. Nejvíce přitom apeloval na zástupce STAN, v jejichž řadách se objevilo nejvíce hlasů proti normě. V neděli to řekl v diskusním pořadu České televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda lidovců Marian Jurečka

Článek

„Je potřeba si z toho vzít poučení, že i předsedové stran a jednotliví předsedové klubů a samozřejmě členové vlády musí daleko více komunikovat s jednotlivými senátorskými kluby,“ řekl.

„Největší poměr hlasů, které byly proti pandemickému zákonu, byl ze senátního klubu kolegů STAN, a tam je potřeba asi ještě více tu komunikaci zlepšit,“ podotkl dále Jurečka.

„Legislativní zmetek.“ Senátoři odmítli pandemický zákon

Domácí

Ač mají vládní strany většinu v obou parlamentních komorách, Senát ve čtvrtek zamítl novelu pandemického zákona 32 hlasy z 61 přítomných senátorů, proti zamítnutí jich bylo 22.

Jurečka odkazoval na to, že nejvíce hlasů pro zamítnutí se objevilo právě mezi senátory za STAN, a to 11 z 19 přítomných s tím, že se dva senátoři zdrželi. Dále pak pět z 20 přítomných zástupců klubu ODS a TOP 09 s tím, že se tři zdrželi, mezi lidovci dva z osmi přítomných senátorů, kde se zdrželi dva.

Válek: Pokud poslanci nezvrátí senátní veto, požádám o nouzový stav na 14 dní

Domácí

Senátoři před zamítnutím pandemické novely poukazovali na možnou protiústavnost některých ustanovení. Kritizovali také zrychlené schvalování předlohy ve stavu legislativní nouze.

Jurečka proto zdůrazňoval, že nelze brát Senát jako automat na hlasy s tím, že to, co projednává vláda, automaticky projde.

Prostě to přehlasujeme. Vládní poslanci pandemickou novelu měnit nebudou

Domácí

O dalším postupu při projednávání sporné novely pandemického zákona, by mělo být definitivně jasno v úterý. Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný však už pro Novinky naznačil, že by chtěli senátní veto většinou 101 hlasů přehlasovat.

To předpokládá i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který v opačném případě vládu požádá o nouzový stav na 14 dnů. Vysvětloval, že je zhruba do poloviny března potřeba zachovat opatření ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách, která mají před nákazou chránit seniory.

Reklama

Výběr článků

Načítám