Hlavní obsah

Jurečka chce stále debatovat o zvyšování daní. Nemá ale s kým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dál trvá na tom, že by vládní koalice měla vést debatu o zavedení daňové progrese, což by znamenalo, že by vysokopříjmoví lidé platili vyšší daně než dnes. Proti takovému návrhu se v sobotním rozhovoru pro Právo vyslovil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na fotografii z loňského prosince.

Článek

Podle Jurečky sice vláda slibovala, že daně zvyšovat nebude, ale dnes je docela jiná doba. „Do voleb jsme šli s příslibem, že daně zvyšovat nebudeme, a toho se hodláme držet. To se týká i progresivní daně. Ale s měnící se situací cítíme, že je na čase toto téma otevřít a vést společnou diskusi,“ sdělil včera Právu Jurečka.

Na dotaz, zda předloží vládě návrh na zavedení daňové progrese, jak dříve avizoval v rozhovoru pro Právo, odpověděl: „Jakoukoli daňovou změnu uděláme až poté, co budeme mít k dispozici dostatek relevantních dat. Následně musí proběhnout jejich důkladná analýza ze strany odborníků i politiků a až na jejím základě lze podávat jakékoliv návrhy. Je potřeba o tomto vést diskusi a tu povedeme.“

Jurečka: Navrhnu vládě více zdanit vyšší příjmy

Domácí

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) minulý týden Právu řekl, že Jurečkovy úvahy o vyšším zdanění vysokopříjmových odmítá a že žádný takový vládní návrh určitě nevznikne. Argumentoval přitom i tím, že jistá daňová progrese v Česku existuje. Základní sazba daně z příjmů je 15 procent. Sazbou 23 procent jsou pak zdaňovány příjmy nad hrubý roční výdělek zhruba 1,8 milionu Kč.

Cítíme, že je na čase toto téma otevřít
Marian Jurečka

Ve vládě Jurečkova výzva těžko najde odezvu i u dalších stran. „TOP 09 nechce trestat pracovité lidi za jejich píli, a proto nesouhlasí s návrhem více zdanit vyšší příjmy,“ sdělil včera Právu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. Debata o příjmech do státního rozpočtu je však podle něj namístě, nesdělil ale, které daně by jeho strana byla ochotna zvýšit nebo zavést.

Daň z vysokého zisku nejspíš projde

Šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan ani předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš včera Jurečkova slova o daňové progresi nekomentoval. Bartoš jen připomněl, že jeho strana navrhla dočasný solidární příspěvek z mimořádných zisků energetických firem po vzoru Velké Británie.

„Jde o dočasné opatření, jak skutečně ulevit domácnostem bez prohlubování zadlužování státu. Energetické firmy mají neočekávané příjmy kvůli silnému zdražování energií, jde to z kapes domácností a je správné domácnostem peníze vrátit,“ řekl Právu Bartoš.

Tzv. windfall tax, tedy daň z neočekávaného zisku, je přípustná pro Stanjuru i Jurečku.

„Současná krize znamená pro řadu odvětví extrémně vysoké zisky, a to bez zlepšení služeb, které klientům poskytují. Je namístě se bavit o tom, zda zdanění nadprůměrných zisků, například energetických, bankovních, digitálních či těžebních firem, nevyužít na tolik potřebnou pomoc občanům v nouzi,“ uvedl Jurečka. Podle Bartoše by ale stát neměl zatěžovat speciálními daněmi sektory, které rostou v důsledku inovací a velkých trendů.

Návrh zdanit víc vyšší příjmy u ODS a TOP 09 tvrdě narazil

Domácí

Výraznější daňová progrese navrhovaná Jurečkou nemá podporu ani u opozičního hnutí ANO.

„V tomto, že daňová progrese nepřipadá v úvahu, souhlasím s ministrem financí Stanjurou. Doufám, že vláda využije předsednictví a dojde ke zdanění globálních firem, které zde podnikají, ale daně neodvádějí. Bavit se můžeme i o zvýšení daní z neřestí, jako jsou hazard, tvrdý alkohol nebo tabákové výrobky,“ napsala Právu šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám