Hlavní obsah

Julínek u lidovců narazil s poplatky u dětí a těhotných žen

Právo, Novinky, dan, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanecký klub KDU-ČSL si na své úterní zasedání pozval ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Ten lidoveckým poslancům představil svou koncepci reformy zdravotnictví, kterou oficiálně prezentoval v půlce dubna. Lidovci po jednání uvedli, že budou chtít, aby poplatky u lékaře neplatily těhotné ženy a děti do 15 let.

Článek

Julínek ze setkání odcházel s tím, že se mu podle něj podařilo rozptýlit všechny obavy lidovců. Upřesnil, že jeho reforma bude součástí daňové a sociální reformy. Dodal, že nikdo nechce, aby se zavedení reformy oddalovalo. 

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek upřesnil, že lidovečtí poslanci si přejí na reformě zdravotnictví určité dílčí změny, konkrétně to, aby poplatky u lékaře nemusely platit těhotné ženy a děti do 15 let. Poslanecký klub ale kvůli nedostatku účastníků úterní schůze podle něj nemohl takové rozhodnutí přijmout.

Julínek k tomu poznamenal, že v případě těhotných žen je změna možná.

Lidovci pozvali Julínka především pro to, aby jim reformu osobně představil. "Narozdíl od daňových  a sociálních reforem, ve kterých je společná koaliční dohoda, byla reforma zdravotnictví prezentována pouze ministrem zdravotnictví Julínkem," řekl Novinkám před jednáním poslaneckého klubu lidovců místopředseda strany David Macek.

Zněním reformy se ve středu bude zabývat vláda.

Někteří lidovci reformu kritizují

Lidovcům především vadilo, že reforma zdravotnictví je spojena do jednoho balíku s reformami v oblasti sociální a daňové a chtěli, aby ji vláda projednala odděleně. S tím ale nesouhlasí Julínek.

Někteří lidovci mají výhrady i k obsahu reformy. Například členovi poslaneckého Výboru pro zdravotnictví Ludvíku Hovorkovi se nelíbí třicetikorunový poplatek za recept nebo pětitisícový finanční strop na doplatky, což je podle něj příliš.

Lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Kasal naopak kritizuje návrh na přeměnu zdravotnických pojišťoven na akciové společnosti. "Nejprve musíme vyvrátit možné obavy z přílišné komercionalizace zdravotnictví, nestability akciových pojišťoven a dostupnosti veřejného zdravotního pojištění. Do té doby nepovažuji takovou změnu za šťastnou," uvádí Kasal na svých internetových stránkách.

Anketa

Kdo by neměl platit poplatky u lékaře?
děti do 15 let
7,8 %
těhotné ženy
1,6 %
jak těhotné ženy tak děti by neměly platit
81,9 %
jak těhotné ženy tak děti by měly platit
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5600 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Reforma zdravotnictví: poplatky 30, 60 a 90 korun

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek představil svůj návrh na zavedení poplatků. Zpoplatnění například návštěv u lékaře nebo pobytu v nemocnici...

Výběr článků

Načítám