Hlavní obsah

Jsem zhnusen, když se z obětí dělají vrazi, řekl Schwarzenberg

– Praha
Právo, dan

V pražském hotelu Don Giovanni začal v sobotu sněm TOP 09, na kterém by měl vystřídat Karla Schwarzenberga v čele strany Miroslav Kalousek. Ten je jediným kandidátem ve volbě předsedy, která by měla proběhnout zítra. Schwarzenberg v projevu hájil uprchlíky a tvrdě kritizoval prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Schwarzenberg na sjezdu TOP 09

Článek

Schwarzenberg ve svém předsednickém projevu poděkoval straníkům za loajalitu a spolupráci. Zhodnotil šance TOP 09 v dalších volbách. „Naše strana bude žádaná, v kritických dobách chtějí voliči stranu, která má jasný profil a neklátí se jako třtina ve větru,“ uvedl odcházející předseda.

Podle něj se svět dostal do krizové fáze. „Zlaté období končí a nastávají drsnější období, jak pro Evropu, pro republiku, tak i pro naši stranu,“ poznamenal. Za největší politickou výzvu považuje uprchlickou krizi a doufá, že TOP 09 se nenechá strhnout k populistickým gestům a bude dál hájit uprchlíky.

„Spousta lidí káže strach a nenávist, nebojme se a mějme rádi lidi. To je jediný recept pro naši stranu,“ uvedl Schwarzenberg. Novinářům potom řekl, že se mu nelíbí, jak prezident Miloš Zeman štve lidi proti uprchlíkům a snaží se vsugerovat, že mezi utečenci jsou džihádisté. „Jsem zhnusen, když se z obětí dělají vrazi. Pan prezident nepokračuje v politice Tomáše Garrigue Masaryka, ale spolupracuje s lidmi, kteří mpokračují v práci kolaboranta Emanuela Moravce,“ řekl v narážce na protektorátního ministra školství a osvěty, který je synonymem přisluhovače nacistů.

Za svůj projev sklidil dlouhé ovace ve stoje, které přerušil výzvou. „To bylo hezké, teď se seřaďte za Mirkem Kalouskem,“ řekl.

Gazdík se s Kalouskem přetahuje o volební značku

Na sněmu mezi hosty vystoupil i úřadující předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Z jeho projevu vyplynulo, že nad spoluprací TOP 09 a STAN se stahují další mraky.

Gazdík připomněl, že do krajských voleb půjdou obě uskupení zvlášť a že to nemusí znamenat, že budou soupeři. Dodal, že proto doufá, že jsou plané zvěsti, že v TOP 09 se připravují na to, že do krajských voleb půjdou se značkou: TOP 09 S podporu starostů s malým es.  „TOP 09 je silnou značkou, která nemá zapotřebí takto mást voliče,“ uvedl Gazdík. TOP 09 totiž do minulých sněmovních voleb šlo pod značkou TOP 09 S podporou Starostů.

Gazdík Právu řekl, že chce o situaci s Kalouskem jednat, protože to považuje za nefér. „To byla společná značka do minulých voleb. Teď půjdeme každý zvlášť. Je to stejné, jako kdybychom my dál kandidovali pod značkou TOP 09 S podporou Starostů,“ uvedl Gazdík.

Kalousek v použití pozměněné staré značky problém nevidí. „Nemohou mít monopol na slovo starosta, na kandidátkách máme řadu nezávislých starostů,“ reagoval Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám