Hlavní obsah

Jsem pevně rozhodnut v čele strany skončit, řekl Filip

Právo, jim

Šéf komunistů Vojtěch Filip v pátek na jednání výkonného výboru strany potvrdil, že obhajovat svou pozici nehodlá, a vyzval kandidáty, aby se mezi sebou nehádali. Komunistické špičky si také schválily, že zasedání ústředního výboru KSČM proběhne v lednu a volební sjezd v březnu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Dopisy rozvracejí stranu. Já taky dostávám dopisy, abych pokračoval, ale jsem pevně rozhodnut skončit. Vyzývám však kandidáty, aby se nehádali,“ řekl na výboru podle informací Práva Filip.

Stranický sjezd se měl konat už na jaře, ale kvůli pandemii byl odložen. Nevyšel však ani náhradní termín. „Brno nám nabízelo sjezd v listopadu. Vyjednali jsme 28. březen,“ uvedl první místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek.

Filip připomněl, že listopadový termín předem kritizoval: „Já jsem byl první, komu se listopad nelíbil. Ale nesvolám zasedání, dokud to nepovolí hygiena. Nedovolím riziko pokuty tři miliony.“

Výbor se nakonec shodl, že pro případ, že koronavirová krize neumožní konání sjezdu v březnovém termínu, zarezervuje se i termín na listopad.

Na výboru rovněž zazněl názor, že by se sjezd mohl konat prostřednictvím videokonference, což ale Filip odmítl s tím, že ta by nezajistila tajnou volbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám