Hlavní obsah

Josef Dobeš napíná véčkaře i vládu a zakládá nové hnutí

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Josef Dobeš se může stát pomyslným jazýčkem na vahách, který příští týden rozhodne o osudu kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). Dobeš nechce spekulovat, zda vládu při hlasování o daňovém balíčku podpoří. V posledních týdnech se totiž věnuje novému Hnutí pro sport, které by rád uvedl v život.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Josef Dobeš

Článek

Poslanci VV se obávají, že se z vás stala neřízená střela a že byste mohl podpořit vládu při hlasování o důvěře spjaté s daňovým balíčkem. Prý jste nebyl ani na posledních dvou jednáních poslaneckého klubu, kde se jednalo o vázaném hlasování. Proč?

Na klubu VV jsem nebyl zhruba čtvrt roku. Přiznám se, že jednání kolidují s mými aktivitami, což je zakládání Hnutí pro sport. V pondělí a úterý objíždím regiony a setkávám se se sportovci a s lidmi, kteří mají ke sportu blízko. Ve čtvrtek jsem byl ve středních Čechách, což byl čtvrtý kraj, kam jsem přijel.

Hnutí přijel podpořit i Dominik Hašek, což je skvělá zpráva, ale na druhou stranu je taková sportovní ikona málo, protože důležité je budovat základnu. A o to usiluji, protože je více než dva milióny registrovaných sportovců v ČR.

Když skončíme tříhodinovou debatu o tom, co chci dělat, tak se zvedne zhruba polovina z 80 přítomných a ptá se, co máme dělat, jak vám máme pomoci. A já na to říkám, pojďme založit místní organizaci Hnutí pro sport, sjednocovat sportovce a funkcionáře a pojďme si podmínky pro sport prosadit. Jinak si je neprosadíte.

Jaký je váš vztah k VV? Členem nejste, v klubu jste, ale na jednání nechodíte a vypadá to, že si budujete novou stranu.

Jako nestraník jsem zůstal v klubu. Hnutí pro sport je krásné v tom, že má apolitické téma podpory sportu a zdravého životního stylu. Aktivně se na něm může podílet jakýkoli člen jakékoli strany. Je to volnější uskupení, hnutí, které má ambici soupeřit s politickými stranami a jít do politického kolbiště. Chce jak oslovit zdravým životním stylem mládež, tak také říká, že pro vrcholový sport je třeba nastavit parametry, které si zaslouží.

Můžete být ale klíčovým hlasem pro podporu vlády. Víte, jak budete hlasovat o balíčku? Souhlasíte s názorem VV, že je třeba zachovat 14 a 20 procent DPH a vyšší zdanění bohatších?

Nechci komentovat stanovisko VV. Budu se rozmýšlet nad každým pozměňovacím návrhem. Ve sportovní hantýrce jen řeknu, že se nyní pohybujeme mimo hřiště. Sedím na lavičce v teplákách, rozehřívám se, zápas ještě nezačal. Do úterka mám čas. Probíhá kongres ODS, počkám si na podobu kompromisu. Až se rozhodnu, tak to sdělím, a řeknu také proč.

Nebylo by pro vás výhodnější podpořit vládu, abyste měl přes rok do řádných voleb, abyste si v klidu budoval svoje hnutí?

Nevím, jak budu hlasovat. Ale vím jistě, že pokud padne vláda a dozní bouřlivý potlesk sociálních demokratů a komunistů, tak se zvednu, půjdu za šéfem klubu ČSSD Jeronýmem Tejcem a podepíši mu rozpuštění Sněmovny. Věřím, že se najde 119 dalších zodpovědných poslanců.

Než se plácat v provizoriích, vyjednáváních a kmotrovských debatách co za co, pak jsou lepší předčasné volby, do kterých Hnutí pro sport rozhodně nepůjde. Před dvěma lety jsem nešel do politiky, abych se držel židle, to jsem říkal, když jsem rezignoval na post ministra.

Kdo vše kromě Haška vyjádřil hnutí podporu?

Na moje setkání dvakrát přijel už poslanec Jiří Šlégr, prvoligový volejbalista Bezděk, ikona středočeského fotbalu Marcel Mácha, majitel brněnské Komety Libor Zábranský, Karel Abrahám, místopředseda ČSTV Marek Hájek. Velkou podporu mi dal předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta či fotbalisti David Lafata, Pavel Verbíř. Celé turné se mnou absolvuje gymnastická ikona Věra Černá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám