Hlavní obsah

John: O schůzce Bárty s Paroubkovou jsem nevěděl

Právo, Oldřich Danda, Lukáš Bek, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lídr Věcí veřejných Radek John se ve čtvrtek v rozhovoru pro Právo vyjádřil k informacím, podle kterých se manažer jeho strany Vít Bárta setkal s manželkou předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Petrou. Sám Bárta Právu řekl, že se s Paroubkovou setkal náhodně v restauraci SOHO v pražském Podolí a jejich rozmluva neměla vůbec politický podtext.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

„Odmítám, že setkání mělo politický rozměr, bylo to čistě společenské setkání. Do restaurace jsem přijel ve tři čtvrtě na dvě, jel jsem tam jako volební manažer za panem Soukupem kvůli fakturám. Pan Soukup tam obědval s paní Paroubkovou a my jsme se tam poprvé setkali. Paní Paroubková mi představila dceru Margaritu a o politice nepadlo ani slovo,“ uvedl Bárta.

Jaromír Soukup je majitelem reklamní agentury Médea, která obchoduje s inzercí. Na dotaz, zda nemluvili o ostré kampani, které proti sobě Věci veřejné a ČSSD vedou, Bárta uvedl: „Nikdy bych si nedovolil tuto dámu s kočárkem z lidského důvodu otravovat těmito špinavostmi, které jsou hlavně aktivitou pana Dimuna.“ Petr Dimun je šéf PR a marketingu ČSSD.

Petra Paroubková v prohlášení také popřela, že vyjednává za ČSSD s volebním manažerem Věcí Veřejných Vítem Bartou: „Jednalo se o náhodné společenské setkání ve veřejné restauraci SOHO.“

Nečas: Takové schůzky jsou běžné

Lídr ODS Petr Nečas považuje podobné schůzky za běžné. „Je to naprosto přirozená věc. Mě spíš překvapuje, že se z toho dělá objev,“ uvedl Nečas na tiskové konferenci.

U politických stran, které jsou zastoupeny například ve Sněmovně, je kontakt jednodušší, soudí Nečas. „U stran, které ve Sněmovně nejsou, tak nemáme možnost se potkat třeba na jednání Poslanecké sněmovny. Čili já politický dialog považuji za naprosto přirozený,“ dodal lídr ODS.

ČSSD: Jednáme se všemi

„Prvotní jednání samozřejmě probíhají se všemi stranami, ale nevede je Petra Paroubková,“ potvrdil Právu důvěryhodný zdroj z ČSSD.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) považuje jednání napříč spektrem za výraz „politické gramotnosti“ a vzájemné rozhovory vrcholných stranických představitelů nepokládá za nic neobvyklého.

„ČSSD není jedinou stranou, která jednání vede. Každý rozumný člověk se základní znalostí politiky přeci logicky předpokládá, že probíhají jednání, na nichž se strany snaží zjistit, zda si v něčem programově blízké a zda by mohlo dojít k nějakému průniku,“ řekl Právu.

John: za Věci veřejné vyjednávám jen já
Co říkáte na to, že se manažer Věcí veřejných Vít Bárta setkal s Petrou Paroubkovou a lídrem ODS Petrem Nečasem?
S panem Nečasem jsme se setkali já a pan Bárta, mluvili jsme o možných programových průnicích. Protože je potřeba posunovat tuto zemi dopředu, tak je potřeba spolu mluvit. A pokud se pan Bárta setkal s paní Paroubkovou sám, tak to nemá nic společného s VV, protože pro všechna vyjednávání pověřilo grémium VV mě, abych je vedl. Ve chvíli, kdy u toho nejsem a pan Bárta se s někým setká, tak se to netýká oficiálně stanoviska VV. Může to být soukromá schůzka, může to být náhodné setkání, ale nemá to nic společného s vyjednáváním.
Mluvil jste o tom spolu?
Nemluvili jsme o tom, ta schůzka byla prý náhodná.
Jednal jste ještě s někým jiným než s Nečasem?
Jsme ochotni mluvit se všemi. Jsem rád, že dnes budu v televizi mluvit s Milošem Zemanem. Jednali jsme minulý rok s malými stranami, protože musíme spolu jednat, ne na sebe házet nadávky přes média. Jsme ochotni jednat s kýmkoli o tom, jak prospět této zemi.
Budete jednat i s dalšími?
Nevyhledáváme to, ale jsme schopni s kýmkoli mluvit o věcných problémech.
Je reálná schůzka s Jiřím Paroubkem?
No. Říkáme, že nesedneme nikdy do vlády s panem Paroubkem, protože je to politický dinosaurus. Po pravdě to není osobní boj proti některým lidem, ale proti určitému způsobu vládnutí. Já kdykoli jakémukoli dinosaurovi s radostí vysvětlím, že to není osobní, ale že je to pro dobro země a jiný směr v politice. Nevím o nikom, s kým bych se v životě nesešel. Jako jsme se v pořadu Na vlastní oči scházeli s lidmi z Berdychova gangu a dalšími. Nemyslím si, že by člověk se vstupem do politiky měl přestat s lidmi.
Bylo by pro vás přijatelnější setkat s nějakým jiným soc. demokratem, kterého nepovažujete za dinosaura, třeba se Sobotkou či s Haškem?
Nevyhledávám to a není na to čas, jedu z kraje do kraje. Museli by přijet za mnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám